Wijze en eerlijke ondernemerslessen tijdens Startup College Tour

Op 12 april vond de eerste editie plaats van de Startup College Tour. Een reeks waarin we net zoals de Collegetour die we van televisie kennen, in gesprek gaan met inspirerende ondernemers uit Arnhem. Voor deze eerste editie interviewde journalist Berry Kessels de spraakmakende jonge ondernemers: Roos Meerman (Fillip Studios) en Koen Olieslagers (Wattsun). Zij deelden hun wijze en eerlijke ondernemerslessen met ons.

Roos Meerman over het vallen en opstaan van ondernemen.

Roos Meerman sprak open over haar lange zoektocht als ontwerper en ondernemer. In 2014 won ze al haar eerste prijs. Later volgde de befaamde Ignite award. Ook zijn ze bezig geweest om hun copyright vast te leggen, een moeizaam en kostbaar traject. Ze vertelde over subsidies en financieringsronden, de burn rate en de totstandkoming van een prachtig product: Kozie. Een soort zacht kussenachtig object gericht op mensen met Alzheimer. Als je het aanraakte maakte het geluiden en muziek en bracht herinneringen naar boven. Waardevol en mooi. En toch haalde die onderneming het niet. Wat ging er fout?

Weerbaar blijven als ondernemer

Ze deelde haar inzichten met ons. Over het belang van klantonderzoek, inzet van verkoopkanalen en marktsegmenten, en het vinden van de juiste pricing en verdienmodellen. Ook toonde ze wat weerbaarheid is en hoe ze als flexibel ondernemer opnieuw is begonnen. Met de lessen maakt ze nu stevige stappen samen met haar partner Tom Kortbeek. Ze maakt nu innovatieve 3-geprinte objecten die opblaasbaar zijn en ook dankzij geheugen van het materiaal naar hun oorspronkelijke vorm kunnen. Ze zoekt nu met de medisch wetenschap naar nieuwe toepassingen. Dit kon wel eens een heel mooie innovatie gaan worden.

Koen Olieslagers over de impact van corona op Wattsun

Koen Olieslagers timmert al weer enige jaren aan de weg met zijn team met mobiele batterijen. Zijn bedrijf Wattsun maakt unieke mobiele batterijen die als oplaadstations dienen op festivals. Ze zijn met groene stroom (bv zon) oplaadbaar. Dat liep heel goed, steeds meer festivals zoeken naar die mobiele oplossingen en vinden duurzaamheid belangrijk. Dus Wattsun groeide totdat Corona uitbrak en alle festivals opeens stil kwamen te liggen, en de business geheel wegviel. Slapeloze nachten, geen salaris. Dat vroeg om veel creativiteit en flexibiliteit. Maar door na te denken ober andere markten kwamen ze in contact met de bouw en filmindustrie waar dezelfde behoeften zijn. Opeens boorden ze nieuwe markten aan en er kwam weer geld binnen.

Het belang van de juiste mensen om je heen hebben

Hij nam ons mee in zijn bevindingen en vertelde over het belang van een goede Adviesraad, het vinden van financiering om zo een schaalbaar product te kunnen maken. En ook Wattsun was bezig met het vastleggen intellectueel eigendom (IP) op Europees niveau. Met focus en volharding is het team verder gegaan en werd op een dag beloond met een telefoontje: of ze konden meehelpen met de tournee van topband Coldplay. Na anderhalf jaar onderhandelen volgde de bekroning: Wattsun wereldwijd op de podia.

Het waren niet alleen erg mooie en eerlijke verhalen over de ups and downs van ondernemerschap, ze zaten ook barstensvol goede tips voor nieuwe ondernemers. Alle aanwezigen waren dan ook enthousiast over deze eerste Collegetour. Het smaakt duidelijk naar meer. Op 7 juni staat de tweede versie gepland: dus houd onze evenementenkalender in de gaten!

Wat was het een plezierige middag! We hebben genoten van hun ondernemersreis. Bedankt aan iedereen die erbij was.

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.