De wereld van subsidies, vouchers, belastingvoordelen etc. is niet erg transparant en een starter weet soms niet wat op zijn/haar onderneming van toepassing is. Dat hangt namelijk ook samen met de fase waarin je bedrijf verkeerd (ben je nog in onderzoek/planning of al in groeifase) en of je een eenpitter bent of juist als start up aan een team bouwt.
Daarom heeft Startclub Arnhem de meest geschikte vormen van financiering handig op een rijtje gezet, kijk maar eens op: startclubarnhem.nl/financieringswijzer
Publieke organisaties geven soms ondersteuning door middel van vouchers. Dit zijn veelal wat kleinere bedragen die jou een zetje in de goede richting geven. Je hoeft ze niet terug te betalen, wel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om ervoor in aanmerking te komen. De bekendste voucher is de Startversneller van Oost.nl. Maak er gebruik van nu het nog kan.
Subsidies zijn (tijdelijke) bijdragen van de overheid of niet-commerciële organisaties voor het stimuleren van bepaalde activiteiten, investeringen of gedrag. Denk bijvoorbeeld aan R&D, samenwerking, (nu nog) onrendabele investeringen in energiebesparende maatregelen, scholing, etc. Het gaat dan meestal om activiteiten waarvan het financiële rendement (te) risicovol is en waar de overheid vindt dat er een zetje in de rug nodig is. Juist ook om lange termijn economisch en maatschappelijk rendement te bereiken.
Dit is vaak een vergeten manier. Ten onrechte denken wij. Bij belastingsvoordelen gaat het om diverse regelingen van de belastingdienst, waarbij je bijvoorbeeld niet (of pas later) belasting hoeft te betalen. Of omdat er mogelijkheden zijn om belasting af te trekken, bijvoorbeeld de Startersaftrek. Andere voorbeelden zijn de Innovatiebox en de Kleine Ondernemersregeling (KOR).
Ja, je kan lenen van vrienden en familie, maar daar zijn we geen voorstander van. Als het fout gaat met je onderneming kan het ook wel eens de relaties meetrekken in die ondergang en dat wil je voorkomen. Wij doelen op leningen van publieke partijen die juist gespecialiseerd zijn in het laten groeien van starters/start ups. Ze worden ook vaak kredieten genoemd.
In bijna alle gevallen gaat het om een schuld die je tzt (soms met rente) terug moet betalen. Bekende leningen zijn: Microkediet en MKB krediet van Qredits, de Innovatielening van de Rabobank en de Groeiversneller van oost.nl
Twee veelvoorkomende termen in de start-up wereld zijn incubators en accelerators. Beide bieden strategische ondersteuning (in de vorm van mentorschap), business support (juridisch, financieel, netwerk) en soms dus ook (start)kapitaal. Incubators richten zich voornamelijk op start-ups in de production-solution fit fase – van idea naar validatie – net als een soort broedmachine. Terwijl accelerators ondernemingen helpen die zich in de product-market fit (begin)fase bevinden en klaar zijn om te groeien en op te schalen. Incubators duren over het algemeen langer (1-5 jaar) dan accelerators (3-6 maanden). Voorbeelden zijn: Rockstart in Amsterdam (en Nijmegen) en UtrechtInc als incubator in Utrecht en Rockstart in Amsterdan (en Nijmegen) als accelorator.
Nieuwsgierig geworden? Er zijn nog meer mogelijkheden voor startende ondernemers in Arnhem en Gelderland. Voor een compleet overzicht, kijk hier.