Boot strap je bedrijf

Met boot strapping wordt bedoeld je bedrijf opbouwen zonder externe financiering. Een gebootstrapte startup kiest ervoor om de kosten en groei uit de eigen cashflow te betalen. In het Engels is een bootstrap een lus aan een laars waarmee je die makkelijk (en zonder hulp van anderen) kunt aantrekken.

Financiering van je bedrijf is niet voor iedereen een probleem of noodzakelijk, soms zijn je startkosten laag en heb je ook nauwelijks geld nodig om te investeren in assets zoals kantoorspullen of productiemiddelen. Als dat wel het geval is, bijvoorbeeld omdat het aantal klanten toeneemt toe, of je moet in nieuwe software en andere zaken investeren, maar je kan niet makkelijk aan financiering komen, kan bootstrapping dan de ‘oplossing’ zijn.

Wat zijn de voordelen van bootstrappen?

  • Zeggenschap

Je behoudt de volledige zeggenschap over de koers van je bedrijf. Zonder investeerders die je wekelijks ter verantwoording roepen en met wie je moet overleggen bij beslissingen.

  • Creatiever

Bootstrappen maakt je creatiever en efficiënter: zorg dat je je uitgaven minimaliseert. Kijk naar slimme oplossingen en verspil geen energie aan overbodige dingen. Recruitment, sales, marketing en development kunnen vaak efficiënter dan je denkt. Een te veel aan kapitaal kan ervoor zorgen dat je ‘dom’ omgaat met geld.

  • Betere ondernemer

Bootstrapping stimuleert je ondernemerscompetenties, omdat je strategische relaties aangaat en omdat je ervaring krijgt met nieuwe kanten van ondernemerschap.

  • Het scheelt tijd

Door te bootstrappen, ben je geen tijd kwijt aan investeerders. Het ophalen van externe financiering is een intensief, tijdrovend proces. Van de eerste kennismakingsgesprekken en pitches tot vergaderingen en boekenonderzoek.

  • Jij houdt de winst

Groeit je bedrijf, dan is de winst voor jou. Door een aandeel in je bedrijf te nemen, verwachten investeerders dat zij die met een forse winst kunnen verkopen. Allemaal geld dat aan jouw neus voorbijgaat.

  • Grotere kredietwaardigheid

Mocht je in een latere fase alsnog besluiten om extern kapitaal aan te trekken, dan kun je dat als gebootstrapte ondernemer onder gunstigere voorwaarden doen. Investeerders en banken gaan sneller in zee met een bedrijf met een bewezen businessmodel en toegewijde oprichters. Bootstrapping vergroot je kredietwaardigheid, omdat je zonder (extra) schulden je onderneming laat groeien.

Drie tips bij het bootstrappen van je bedrijf

Wil je zelf aan de slag met bootstrappen? Deze tips kunnen je helpen om je bedrijf zonder externe financiering van de grond te krijgen en te laten groeien. Meer tips, kijk dan op MT Sprout.

  1. Een perfect product is minder belangrijk dan je eerste klant(en)

Je eerste klant is tegelijk een bron van feedback waarmee je je product kunt verbeteren. Snel lanceren voorkomt ook dat je tijd spendeert aan functies die een klant uiteindelijk toch niet blijkt te gebruiken.

  1. Voorkom onnodige uitgaven

Helpt een bepaalde uitgave bij het binnenhalen van een klant? ‘Als het antwoord op die vraag nee is, geef het dan niet uit’, zegt de gebootstrapte ondernemer Kate Morris (Adore Beauty). Als een gerefurbishte computer hetzelfde werk voor 350 euro kan opknappen als die 3.000 euro kostende iMac, dan kies je voor de eerste optie. Zorg altijd dat je je uitgaven en je burnrate niet onderschat. Oh ja, en lees de klassieker 'Kaas' van Willem Elsschot nog eens. Te vaak zijn ondernemer met randzaken bezig, zoals visitekaartjes dure websites, een 'representatieve' lease auto, terwijl ze nog geen enkele klant hebben.

  1. Focus, focus, focus

Uit onderzoek van Techleap (2020) naar het gedrag van 660 start ups blijkt dat Start-ups die zich focussen op één product-markt combinatie consistenter groeien dan start-ups die meerdere product-markt combinaties (PMC’s) tegelijkertijd naar de markt willen brengen.

Vraag een start-up waar hij behoeft aan heeft  en het antwoord is geld. Echter, het blijkt dat financiering onbewust een aanjager van inconsistente groei is; het wordt besteed aan irrelevante randzaken. Juist de beperkte aanwezigheid van geld zorgt ervoor dat er focus is en de groei consistent wordt. Boot strapping kan die focus geven.

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.