Startersverhaal Dave Aaldering (Breedband): “Ambitie is nummer één”

Dave Aaldering (37) verkocht zijn bedrijf na een succesvolle carrière van 20 jaar. Hij begon vanuit zijn slaapkamer met het repareren van computers, en eindigde met de toonaangevende Arnhemse glasvezel provider Breedband. Nog vóór zijn 18e verjaardag startte hij zijn eerste eigen bedrijf. “Ik startte een bedrijf door te doen wat ik leuk vond en wat nuttig was voor anderen. En dan ben je plotseling ondernemer.” Welke lessen heeft hij geleerd?

Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp als starter. Veel ondernemers die een bepaald stadium hebben bereikt in hun carrière, vinden het leuk om andere ondernemers te helpen. Puur omdat ze zelf de lol van ondernemen begrijpen.”

Voor Dave begon het allemaal als hobby. “Familie, vrienden en kennissen begonnen hun kapotte computers naar ons toe te brengen, zodat ik ze kon repareren. Dat deed ik na schooltijd.” Toen één van hen om een rekening vroeg, viel het kwartje. “Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben me gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel.” Voordat hij het wist, werd Dave een succesvol ondernemer. “Ik maak wel eens het grapje dat ik ‘per ongeluk’ ondernemer geworden ben.” In 2011 werd de eerste Sociëteit Jong Ondernemend Arnhem (SJOA) Talent Award aan Dave uitgereikt, waarna hij in 2017 ook de titel Arnhemse ondernemer van het jaar kreeg.

Weet waar je passie ligt

Het starten van een bedrijf is een kwestie van doen waar je gepassioneerd over bent en weten wat van waarde is voor een ander. Wil je graag een onderneming starten, maar weet je niet waarin? Volgens Dave zou je die vraag om moeten draaien: “Zoek naar wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je klanten baat bij hebben. Dan heb je de perfecte formule om ondernemer te worden.”

Hulp vragen is een teken van kracht

Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp als starter. Volgens Dave is het zonde van de moeite en energie die je steekt in dingen waar je gewoon hulp bij kunt krijgen. En hulp is altijd te vinden in de ondernemerswereld. “Veel ondernemers die een bepaald stadium hebben bereikt in hun carrière, vinden het leuk om andere ondernemers te helpen. Puur omdat ze zelf de lol van ondernemen begrijpen.”

Stel ambitieuze doelen

“Sven Kramer traint niet om tweede te worden, maar om wereldkampioen te worden. Ambitie is nummer één”, zegt Dave met volle overtuiging. Volgens Dave is een succesvolle onderneming het resultaat van ambitieuze doelen. Als je een ambitieus doel stelt dat je nét niet haalt, bereik je nog steeds veel. “De meest succesvolle ondernemers zijn degenen die een ambitieus doel stellen en bereid zijn zich in te spannen om dit te bereiken.”

Begrijp je klant

Om een succesvol bedrijf te runnen moet je weten wat je bedrijf waard is voor de klant. Dat is de sleutel tot succes geweest bij Breedband. “We hebben niet alleen passie voor wat we doen, maar vooral voor de mensen voor wie we dat doen. Dat heeft ons vleugels gegeven.”

Beweeg als eerste

Volgens Dave is het voorspellen van de toekomst alleen voorbehouden aan grote spelers als Steve Jobs. Voor ‘gewone stervelingen’ is het beste dat je kunt doen om innovatie te stimuleren met je omgeving praten en vragen stellen. Dave zegt dat je om succesvol te zijn als ondernemer niet alles hoeft te weten, maar wel als eerste moet bewegen. “Wie als eerste beweegt, krijgt als eerste feedback. Dat kan negatief of positief zijn, maar jij bent de eerste die een les heeft geleerd.”

Geïnspireerd? Bekijk de agenda van Startclub Arnhem op de website voor aankomende webinars en evenementen in samenwerking met onze partners. Ben jij op zoek naar collega's en coaches in de ondernemerswereld om mee te sparren? Word lid van onze Facebook en LinkedIn groepen voor startende ondernemers en ontmoet mensen die jou als starter écht kunnen helpen! 

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.