Startersverhaal Marcel Knippen: ‘Vertrouwen in anderen krijg je driedubbel en dwars terug’

Startclub Arnhem brengt met ‘Startersverhalen’ de échte verhalen van andere starters uit Arnhem en omgeving. Zodat andere, nieuwe starters hiervan kunnen leren en zich misschien zelfs wel herkennen in de uitdagingen, hoogtepunten en tegenslagen van anderen. We trappen af met Marcel Knippen!

In 1999 besloot Marcel het te doen: een eigen onderneming starten. Omdat hij ontdekte dat bepaalde Amerikaanse security software wel eens iets kon zijn waar andere Nederlandse bedrijven behoefte aan zouden hebben. “Mijn ‘uitdaging’ was toen al dat ik soms net te vroeg zie waar de massa pas later behoefte aan heeft. Daar slim op inspelen, dát is ondernemen.”

“Mijn ‘uitdaging’ was toen al dat ik soms net te vroeg zie waar de massa pas later behoefte aan heeft. Daar slim op inspelen, dát is ondernemen.”

Vooruitlopen op de massa

Met Onsight Solutions begon Marcel eind jaren 90 met het verkopen van Amerikaanse softwareoplossingen voor IT-security. “Maar ik wist toen al dat dit 5 jaar later niet meer uniek zou zijn. Dan zou dit soort beveiligingssoftware standaard met andere software meegeleverd worden. Vrij snel realiseerde ik me, om continuïteit te waarborgen, dat mijn bedrijf zelf unieke waarde moest gaan toevoegen richting organisaties. Door de klant centraal te zetten en goed te luisteren naar hun uitdagingen, hebben we steeds meer IT-Security services toegevoegd, waaronder een 24x7 Security Operations Center. Bedenk goed dat zaken als hacken en virussen toen nog vrij nieuw waren. Gelukkig waren wij een van de eerste organisaties in Nederland die dit professioneel hebben opgepakt.” Deze vooruitziende blik legde Onsight bepaald geen windeieren: het groeide na een fusie uit tot een volwaardige organisatie met meer dan 200 man personeel en toonaangevende klanten. In 2017 werd Onsight verkocht aan KPN.

Buiten de bubbel

Maar hoe kon het dat Marcel al zo vroeg zag dat zijn product 5 jaar later geen succes meer zou zijn? Een belangrijke tip voor andere starters: “Houd altijd het grotere plaatje in de gaten. Ik werk in een vakgebied dat heel snel verandert. Als je net start, ben je lekker bezig om alles op te bouwen. En als je dan in die bubbel blijft zitten, is de kans groot dat je niet ziet wat er in de rest van jouw vakgebied gebeurt. Hoe fijn en energiek die bubbel in het begin ook is, blijf er niet in hangen. Anders haalt de realiteit je in en worden potentiele kansen een bedreiging, omdat anderen eerder zijn.” Tegelijkertijd heeft Marcel nog een andere tip die hij starters op het hart wil drukken: “Zorg dat de mensen om je heen durft te vertrouwen. Mijn ervaring is dat je dat vertrouwen dan altijd driedubbel en dwars terugkrijgt. In mijn loopbaan als ondernemer ben ik wellicht daarom ook nog nooit besodemieterd of teleurgesteld. En als ik met iemand werkte die ik niet volledig vertrouwde, dan nam ik daar ook altijd snel afscheid van. Maar geloof me, ga standaard uit van het goede van de mens. Dat levert je uiteindelijk het meeste op.”

Prioriteit voor passie

Op dit moment is Marcel actief bij meerdere IT-bedrijven. Altijd in de innovatieve hoek en in de start-up of scale-up fase. Planviewer – ook uit Arnhem – is het nationale locatieplatform waar maandelijks meer dan 300.000 bezoekers informatie opzoeken. Bij Kahuna Managing Security is hij – weer in de IT-security - actief in meerdere landen. En met EuropeChain biedt hij een Europees blockchain platform met waarborging van de strenge GDPR privacy wetgeving. De meeste tijd besteedt hij echter op dit moment aan de Arnhemse startup Abibia. “Bij Abibia bouwen we een innovatief platform voor risicomanagement in de digitale keten. Dit doen we door een combinatie van veel data, kunstmatige intelligentie, maar vooral securitykennis. Het is leuk om weer in een klein team samen iets groots op te bouwen. Daar ligt toch wel mijn passie en ik doe alleen dingen die ik met volle passie kan doen. Het makkelijkste is om als ondernemer succesvol te zijn met doen wat je écht leuk vindt.”

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.