Aan de slag als freelancer of zzp'er

Deze informatie is geplaatst door KVK | Centraal Bureau voor de Statistiek

Wilt u werken als freelancer of zzp'er? Starten als freelancer of zzp'er (zelfstandige zonder personeel) kan vaak heel snel. Op deze pagina leest u wat moet weten en regelen wanneer u aan de slag wil als freelancer.

Verschillen tussen freelance en zzp

Er is geen verschil tussen de begrippen zzp en freelance. Als freelancer of zzp’er werkt u voor verschillende opdrachtgevers. U heeft geen dienstverband met de opdrachtgevers. U voert het werk uit als zelfstandig ondernemer. U neemt freelance opdrachten aan en uw opdrachtgever betaalt u voor de opdracht. Hij houdt geen loonbelasting in. Die belasting betaalt u zelf bij uw aangifte.

Voordelen en nadelen

Werken als freelancer of zzp'er heeft voordelen en nadelen. Zo moet u zelf voor uw pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgen. Daar staat tegenover dat u vaak een hoger uurtarief heeft dan in loondienst en bepaalt u zelf hoe en voor wie u werkt. Lees meer op KVK.nl over voordelen en nadelen wanneer u aan de slag gaat als freelancer of zzp'er.

Freelancer worden

Bereid u voor als u freelancer wilt worden. Test uw ondernemersvaardigheden. Schrijf een ondernemingsplan om te onderzoeken of uw plannen haalbaar zijn. Denk na over uw uurtarief. En check de criteria van KVK en de Belastingdienst om te zien of u ondernemer bent.

Inschrijven KVK

Als ondernemer moet u zich verplicht inschrijven in het handelsregister van KVK. Dat kost eenmalig € 50. KVK geeft vervolgens uw gegevens door aan de Belastingdienst. Zij stuurt u binnen 2 weken uw btw-id en omzetbelastingdienstnummer per post. Als rechtsvormen kiezen veel freelancers een eenmanszaak of een bv.

In het stappenplan bedrijf starten kunt u terugvinden wat er allemaal komt kijken bij de start van een eigen bedrijf. Ook handig als u zzp'er wilt worden.

Hoe vindt u klanten?

Bereid u voor wanneer u actief op zoek gaat naar freelance opdrachten. KVK helpt u op weg door een aantal vragen te beantwoorden bij het vinden van klanten.

Met opdrachtgevers werkrelatie beoordelen

Werkt u als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) voor een of meerdere opdrachtgevers? Dan moet u samen met uw opdrachtgever nagaan of er sprake is van loondienst. Bent u in loondienst, dan moet uw opdrachtgever loonheffingen betalen.

Webinar: Als zzp'er de markt op

In dit webinar, dat onderdeel uitmaakte van de uitzending Starten als zzp'er, krijgt u tips over onderscheidend vermogen en zichtbaarheid.

Stappenplan starten als zzp’er

Bekijk op KVK de 7 belangrijke stappen die u moet nemen als u zzp’er wilt worden.

Feiten en cijfers: hoeveel zzp-ers telt Nederland?

De grafiek toont het aantal zzp-ers. Al jaren neemt het aantal zzp-ers toe.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.