Aftrekken bedrijfskosten

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst

Bedrijfskosten zijn kosten die u maakt om omzet te maken. Sommige bedrijfskosten kunt u gedeeltelijk of volledig aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Alleen de kosten die u maakt voor uw onderneming mag u aftrekken: de bedrijfskosten of zakelijke kosten. Soms mag u kosten in 1 jaar aftrekken, bijvoorbeeld huurkosten, soms moet u het spreiden over een aantal jaren , bijvoorbeeld de aanschafkosten van een auto. Kosten die u hebt gemaakt om uw onderneming op te zetten, kunt u soms aftrekken. Als u kosten hebt die zowel een zakelijk als een privé karakter hebben, mag u alleen het zakelijke deel van deze kosten aftrekken.

Btw over bedrijfskosten

Vaak kunt u de btw die u betaalt over uw bedrijfskosten aftrekken in uw btw-aangifte. Dit noemt de Belastingdienst ook wel aftrek van voorbelasting

Bedrijfsruimte

Voor uw onderneming heeft u een bedrijfsruimte, bijvoorbeeld een kantoor, een fabriek, een winkelpand of een werkplaats. Bekijk welke kosten u kunt aftrekken voor uw bedrijfsruimte.

Werkruimte in de woning

Zakelijke kosten voor uw werkruimte in uw woning kunt u meestal niet aftrekken. Gebruik de rekenhulp Werkruimte om te checken of dat ook voor uw situatie geldt.

Studiekosten

Zakelijke studiekosten mag u aftrekken van uw winst. Studiekosten die u maakt om nieuwe kennis op te doen, geeft u op als privé-aftrekpost. Meer informatie over de aftrek van studiekosten vindt u op Belastingdienst.nl.

Privé studiekosten niet meer aftrekbaar in 2022

Let op: vanaf 1 januari 2022 kunt u de aftrek voor studiekosten niet meer gebruiken. Deze aftrekpost wordt vervangen door een subsidieregeling: het STAP-budget. Voor de aftrek van uw zakelijke studiekosten verandert er niets.

Bedrijfskosten kort uitgelegd

In de video 'Bedrijfskosten' ziet u waar bedrijfskosten in uw aangifte inkomstenbelasting horen:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met BelastingTelefoon

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.