Aftrekken kosten bedrijfsruimte

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst

Voor uw onderneming heeft u een bedrijfsruimte, bijvoorbeeld een kantoor, een fabriek, een winkelpand of een werkplaats. Welke kosten mag u aftrekken?

Wat voor bedrijfsruimte heeft u?

Welke aftrekposten voor u gelden, hangt af van de bedrijfsruimte die u heeft. Voor de Belastingdienst maakt het verschil of u in een pand werkt dat u huurt of heeft gekocht of dat u een deel van uw eigen woning als werkruimte gebruikt.

Bedrijfsruimte huren

U huurt een bedrijfsruimte. U mag u in uw aangifte inkomstenbelasting alle kosten aftrekken die u voor deze bedrijfsruimte maakt. Als u de btw van deze kosten aftrekt in uw btw-aangifte, dan moet u in uw aangifte inkomstenbelasting de kosten exclusief btw opgeven. Trekt u de btw niet af in uw btw-aangifte, dan gebruikt u in uw aangifte inkomstenbelasting de kosten inclusief btw.

Bedrijfsruimte is eigendom

U heeft een bedrijfsruimte in uw bezit. Dan moet u voor de inkomstenbelasting eerst kiezen of het pand ondernemingsvermogen of privévermogen is. Als u uw eigen pand helemaal voor uw onderneming gebruikt, dan moet u het pand tot uw ondernemingsvermogen rekenen.

De keuze of de bedrijfsruimte tot het ondernemers- of privévermogen hoort, bepaalt vervolgens welke kosten u mag aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Bedrijfspand kopen

U gaat een bedrijfsruimte kopen. Dit is een investering. Het kan zijn dat u recht heeft op investeringsaftrek.

Gebruik van eigen woning of huurwoning

U woont en werkt in hetzelfde pand. Met de rekenhulp Werkruimte in de woning ziet u of u de kosten van uw werkruimte aan huis kunt aftrekken. 

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met BelastingTelefoon

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.