Alles over dropshipping van producten

Deze informatie is geplaatst door KVK

Bij dropshipping verkoopt u producten online zonder ze zelf te versturen. Dat doet de leverancier. U blijft wel verantwoordelijk en aansprakelijk voor de producten die u verkoopt. Lees hier waar u allemaal mee te maken krijgt als u met dropshipping gaat beginnen.

Hoe werkt dropshipping?

Bij dropshipping verkoopt u producten via een eigen webshop of een online verkoopplatform. Bijvoorbeeld smartphones, gereedschap en witgoed. Uw klant koopt het product via u, maar u verstuurt het product niet zelf naar de klant. U bestelt het product bij de leverancier, die het opstuurt naar de klant.

Voordelen en nadelen van dropshipment

Dropshipment biedt zowel voordelen als nadelen. Zo hoeft u geen voorraad in te kopen en op te slaan. En u heeft geen personeel nodig voor het inpakken en verzenden. Een nadeel is dat u met dropshipping wel verantwoordelijk bent voor de ontvangst bij de koper. U bent aansprakelijk voor de levering van de producten. Om dit risico bij dropshipping te beperken kunt u zich tegen aansprakelijkheid verzekeren.

Lees meer over de voor- en nadelen van dropshipping op KVK.nl.

Houd u aan de regels voor online verkoop

Wanneer u via internet producten verkoopt, moet u zich houden aan regels voor online verkoop. Dat geldt ook bij dropshipment.

  • Wees duidelijk over uw producten en diensten. Toon bijvoorbeeld duidelijk uw contactgegevens op uw website.
  • Vermeld welke rechten uw klant heeft rondom betaling, levering, service en bedenktijd.
  • Vermeld dat niet u, maar een andere leverancier de producten levert.
  • Houd goed bij welke producten u aan welke klanten verkoopt. Volgens de wet moeten uw producten vindbaar zijn als er iets mis is.

Uw klant heeft bedenktijd en retourrecht


Volgens de wet heeft een consument minimaal 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode mag hij producten terugsturen. Dit geldt ook voor producten die geleverd zijn via dropshipment. Uw klant moet zijn aankoop via u kunnen retourneren. Zorg daarom voor duidelijke en eenvoudige retourmogelijkheden.

Controleer de eisen voor uw producten en verpakkingen


De producten die u verkoopt moeten aan producteisen voldoen. Het verschilt per productgroep wat deze eisen zijn. Controleer aan welke eisen uw product moet voldoen. Er zijn ook eisen aan verpakkingen.

Check het merkenrecht

Controleer goed of de producten die u verkoopt geen inbreuk maken op het merkenrecht van anderen. Wanneer u namaakproducten verkoopt, bent u hier aansprakelijk voor.

Gebruik algemene voorwaarden

Het is ook bij dropshipping verstandig om gebruik te maken van algemene voorwaarden. Hierin staat welke rechten en plichten uw klanten hebben als ze iets bij u bestellen. Algemene voorwaarden kunnen uw risico's als ondernemer verkleinen.

Bereken en betaal btwBelastingregels kunnen met dropshipment ingewikkeld zijn. Hoe en waar u belasting afdraagt is deels afhankelijk van de plek van uw leverancier en de plaats van levering. Levert u naar het buitenland? Dan moet u in veel gevallen zorgen voor btw-registratie in het land van de consument. Bij internationale dropshipping zijn verschillende scenario’s mogelijk.

Nieuwe btw-regels

Sinds 1 juli 2021 gelden er nieuwe btw-regels voor online verkoop binnen de Europese Unie. Deze regels gelden ook voor webwinkels die producten verkopen via dropshipping. De nieuwe btw-regels hebben mogelijk gevolgen voor uw webwinkel en btw-verplichtingen. Lees meer over de nieuwe btw-regels voor webshops.

U betaalt misschien invoerrechten
Doet u zaken met leveranciers van buiten de Europese Unie? Dan moet u doorgaans invoerrechten betalen.

Uw producten moeten vindbaar zijn


Volgens de wet moeten uw producten vindbaar zijn als er iets mis is. Houd goed bij welke producten u aan welke klanten verkoopt.Houd u aan de AVG

U krijgt te maken met persoonsgegevens van uw klanten. Bijvoorbeeld naam, telefoonnummer en adres. Hierbij moet u zich houden aan de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

 U moet altijd zorgvuldig met de gegevens van uw klanten omgaan.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.