ATA-carnet bij tijdelijke uitvoer

Deze informatie is geplaatst door KVK

Handig bij tijdelijke uitvoer

Om bij tijdelijke uitvoer oponthoud en administratieve rompslomp aan de grens te beperken, kunt u in veel landen buiten de EU gebruik maken van een ATA-carnet. Dit internationale douanedocument, een soort paspoort voor uw goederen, vraagt u aan bij de Kamer van Koophandel. Een ATA-carnet kunt u gebruiken bij tijdelijke uitvoer van bijvoorbeeld:

  • monsters en reclamemateriaal;
  • tentoonstellingsmateriaal;
  • gereedschappen voor het verrichten van onderhoud, reparatie en service;
  • foto-, video- en filmmateriaal, muziekinstrumenten, toneel- en theaterattributen.
Bestel uw ATA-carnet direct bij de KvK

Voorbeeld: hoe werkt een ATA-carnet?

Stel: u wilt een beurs in Rusland bezoeken om daar uw machines onder de aandacht te brengen. De Russische douane wil dat u daar dan invoerrechten over betaalt. Omdat uw machines maar tijdelijk in Rusland verblijven, hoeft u niets te betalen omdat u een ATA-carnet heeft. Het ATA-carnet bevat een aantal strookjes waar de douanes stempels op zetten, namelijk bij uitvoer, invoer, wederuitvoer en wederinvoer. De Russische douane kan dan zien of uw goederen Rusland verlaten hebben.

Voordeel van een ATA-carnet

Met een ATA-carnet betaalt u geen btw, invoerrechten of borgsommen. Bovendien vereenvoudigt het de douaneprocedures, omdat u één document gebruikt.

Wat kost een ATA-carnet?

U betaalt € 220,- aan administratiekosten voor een ATA-carnet. Ook betaalt u een premie. Die is afhankelijk van de waarde van uw goederen.

Geldigheid ATA-carnet

Met een ATA-carnet kunt u 1 jaar lang bepaalde goederen onbeperkt in-, uit- en doorvoeren. Het carnet is geldig in de landen van de ATA-conventie. Voorwaarde is dat u de goederen beroepsmatig nodig heeft, dus niet voor privégebruik.

ATA-carnet terugsturen naar de KvK

Nadat u het ATA-carnet gebruikt heeft, stuurt u het terug naar de KvK. De KvK moet namelijk kunnen aantonen dat u de goederen hebt teruggebracht. Na een jaar is uw ATA-carnet niet meer geldig. Mocht u het carnet nog in uw bezit hebben, dan stuurt de KvK u een schriftelijk verzoek om het carnet te retourneren.

Regels rondom tijdelijke invoer

Via het landenoverzicht op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u informatie over het regelen van de tijdelijke invoer in het buitenland.

Downloads en handige links

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.