Deze informatie is geplaatst door KVK
Door de coronacrisis kunnen er problemen ontstaan met het aanleveren van herkomst- en oorsprongscertificaten. Normaal is bij invoer een origineel herkomst- en oorsprongscertificaat nodig. Het is nu tijdelijk toegestaan om deze certificaten óók digitaal te laten zien aan de Douane. Een papieren kopie is ook toegestaan. De maatregel geldt voor: certificaten goederenverkeer EUR.1, certificaten goederenverkeer EUR-MED, certificaten van oorsprong FORM A en A.TR certificaten.
Importeert u uit een ontwikkelings- of minder ontwikkeld land? Dan kunnen invoerrechten verlaagd worden met een:
Het Attest van Oorsprong vervangt op termijn het Form A. Wellicht heeft u dan ook te maken met de REX-database.
Het Form A en het Attest van Oorsprong dienen ter bevordering van handel met en import uit ontwikkelingslanden. Beiden maken deel uit van het Algemeen Preferentieel Systeem (APS). Dit is een akkoord tussen de EU, andere Westerse landen en een aantal ontwikkelings- en minder ontwikkelde landen.
Attest van Oorsprong, van kracht sinds 1 januari 2017, vervangt in fases het Form A. Het moment van vervanging verschilt per ontwikkelingsland. Per 30 juni 2020 werken alle landen die met het APS werken, met het Attest van Oorsprong. Welk stappen kunt u nemen?
Het Attest van Oorsprong dient te worden opgesteld in de Engelse, Franse of Spaanse taal. De tekst van het Attest van Oorsprong wijkt af van de factuurverklaringen bij andere handelsakkoorden.
Heeft de zending die u wilt importeren uit een ontwikkelingsland een waarde hoger dan € 6.000,-? In dat geval is registratie nodig in het zelfcertificeringsysteem Registered Exporter (REX). Beheerder van de REX, een openbare database, is de EU. De exporteur uit het ontwikkelingsland registreert zich bij een daartoe bevoegde autoriteit in zijn land. De naam voor een eenmaal gecertificeerde exporteur, is Registered Exporter. Is een ontwikkelingsland eenmaal gestart met REX-registratie, dan moet iedere exporteur in dat land zich binnen één kalenderjaar registreren. Tot het moment van registratie mag de exporteur nog het Form A gebruiken. Direct na registratie mag de exporteur uitsluitend nog gebruikmaken van het Attest van Oorsprong.
Vanaf 1 juli 2018 kunt u mogelijk niet langer beroep doen op verlaagde of vrijgestelde invoerrechten uit een aantal APS-landen. Deze landen hebben namelijk het REX-systeem nog niet formeel ingevoerd terwijl de overgangsperiode per die datum afloopt. Een overzicht van deze landen vindt u op de website van de Europese Commissie. Het gaat om de landen met vermelding ‘REX system not yet applied’ in de tweede kolom en ‘30/06/2018’ of ‘21/12/2017’ in de derde kolom. Bij import uit deze landen kunt u per 1 juli 2018 dus geen gebruik meer maken van het Form A, maar ook niet van het Attest van Oorsprong ongeacht de waarde van de zending.
Vanaf 1 januari 2017 is REX-registratie ook mogelijk voor bedrijven in EU-landen. Bijvoorbeeld omdat u gebruikmaakt van de regeling Donor Country Content. Of omdat u goederen uit ontwikkelingslanden doorvoert naar Zwitserland of Noorwegen (en in de toekomst ook Turkije).
In ontwikkelingslanden kunt u goederen produceren of bewerken uit grondstoffen en productonderdelen uit de EU. Gebruikt u daarbij de Donor Country Content regeling, dan kunt u zich in de REX registreren. Tot het moment van registratie kunt u gebruikmaken van het certificaat inzake goederenverkeer EUR.1. Is de waarde van de exportzending lager dan € 6.000,-, dan kunt u de factuurverklaring (die u voorheen moest toepassen) direct vervangen door een Attest van Oorsprong.
Besluit u goederen, van preferentiële oorsprong uit de ontwikkelingslanden, niet in te voeren in de EU, maar onder douanetoezicht door te voeren naar afnemers in Zwitserland en Noorwegen (en op termijn Turkije)? In dat geval kunt u een vervangend Attest van Oorsprong opmaken. Hiermee kunnen ook de afnemers uit die landen in aanmerking komen voor verlaging van invoerrecht.
Meer informatie zoals noodzaak van registratie, de registratieprocedure en de tekst van het Attest van Oorsprong vindt u op de website van de Douane.
Neem contact op met KVK