Btw-aangifte doen

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek

Iedere ondernemer moet online btw-aangifte doen, op enkele uitzonderingen na. In de btw-aangifte geeft u de omzetbelasting op die u uw klanten in rekening heeft gebracht. De btw die uw leveranciers aan u hebben berekend (de voorbelasting), trekt u af. Doe op tijd btw-aangifte en betaal op tijd. Zo voorkomt u een naheffing.

De 1e keer btw-aangifte doen

Als u uw onderneming inschrijft in het Handelsregister van KVK, geeft KVK uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. De Belastingdienst beoordeelt of u ondernemer bent voor de btw. U krijgt uw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer (btw-id) dan vanzelf toegestuurd.

Verder krijgt u van de Belastingdienst een brief waarin staat hoe en wanneer u btw-aangifte moet doen. Meestal moet u online btw-aangifte doen. Soms moet u de 1e btw-aangifte op papier doen.

Kunt u uw onderneming niet inschrijven bij KVK?

Bijvoorbeeld omdat KVK u niet als ondernemer ziet. Dan moet u zich in sommige gevallen zelf aanmelden bij de Belastingdienst. Dit doet u met het formulier Opgaaf startende onderneming (pdf).

Online aangifte doen

U doet online btw-aangifte. Dat kan op de volgende manieren:

U kunt de btw-aangifte ook door iemand anders laten doen.

Aangifte doen per maand, per kwartaal of per jaar

De Belastingdienst laat u weten over welke periode (tijdvak) u btw-aangifte moet doen. Per maand, per kwartaal of per jaar. Meestal doet u de btw-aangifte per kwartaal. Als u per maand of per jaar aangifte wilt doen, kan dat onder voorwaarden.

Zorg dat u op tijd aangifte doet en betaalt

U moet zelf de uiterste aangifte- en betaaldatums in de gaten houden. 

Als u niet of niet op tijd aangifte doet of betaalt, kunt u een naheffingsaanslag krijgen. Lees meer over naheffingsaanslagen voor de btw en wat u moet doen op Belastingdienst.nl.

Doe nihilaangifte als u (tijdelijk) geen omzet heeft 

U moet altijd btw-aangifte doen. Ook als u in een periode geen omzet had. Of als u geen btw heeft ontvangen of betaald. Dat heet een nihilaangifte of 0-aangifte

Uw btw-aangifte invullen

In de btw-aangifte geeft u de btw op die u in rekening heeft gebracht bij uw klanten. En de btw die u aan uw leveranciers heeft betaald. Heeft een andere ondernemer btw naar u verlegd? Ook dat geeft u op in de aangifte. Het bedrag dat u moet betalen of terugkrijgt, berekent u zelf in uw aangifte. U krijgt van uw btw-aangifte geen belastingaanslag.

Misschien geen btw betalen met de kleineondernemersregeling

Is uw omzet per kalenderjaar maximaal € 20.000? Dan kunt u misschien meedoen met de kleineondernemersregeling (KOR). U berekent dan geen btw aan uw klanten en u draagt ook geen btw af aan de Belastingdienst. Daar staat tegenover dat u de btw over zakelijke kosten en investeringen niet kunt aftrekken. Op een paar uitzonderingen na, hoeft u geen btw-aangifte meer te doen.

Check of u onder btw-regelingen of -vrijstellingen valt

Soms gelden gelden er bijzondere regels voor het berekenen van btw. Bijvoorbeeld als u tweedehands spullen of reizen verkoopt. Of als u diensten verricht in de zorg of het onderwijs. Controleer daarom of u onder bijzondere regelingen, lagere btw-tarieven of vrijstellingen valt op Belastingdienst.nl.

Btw-aangifte bij internationale handel

Levert u diensten in het buitenland? Of neemt u diensten af uit het buitenland? Gebruik dan het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. Hiermee ziet u wie de btw over deze diensten moet aangeven: u of uw leverancier. En in welk land dit moet. Voor goederen gebruikt u het hulpmiddel Goederen leveren naar het buitenland.

Fouten herstellen (suppletie)

Heeft u een fout gemaakt in uw btw-aangifte? Dan herstelt u dit met het formulier Suppletie Omzetbelasting.

Krijgt u in totaal € 1.000 of minder terug? Of moet u in totaal € 1.000 of minder bijbetalen? Dan mag u dit verwerken in uw volgende aangifte.

Feiten en cijfers: hoeveel btw ontvangt de overheid?

De grafiek toont de totale btw die de overheid ontvangen heeft, per kwartaal.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met BelastingTelefoon

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.