Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Deze informatie is geplaatst door KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO)

De aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen raken veel ondernemers. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En welke maatregelen de overheid neemt om ondernemers te helpen.

Strengere coronamaatregelen

Sinds 28 november gelden extra maatregelen om de coronabesmettingen te stoppen. De maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december.

De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Alle niet-noodzakelijke winkels en dienstverlening, zoals kledingwinkels en contactberoepen, horeca en evenementen: dicht van 17.00 - 05.00 uur.
 • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
 • Essentiële beroepen houden normale openingstijden. Zoals notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen.
 • Geen amateursport (wedstrijden en trainingen) tussen 17.00 en 05.00 uur. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst- en cultuurbeoefenaars mogen wel trainen na 17.00 uur. Zonder publiek.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, bioscopen en theaters. Daardoor kunnen minder mensen naar binnen.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje op doorstroomlocaties, zoals op beurzen. Daardoor kunnen minder mensen naar binnen.
 • Thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. Kan dat niet: houd 1,5 meter afstand.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen van 28 november op Rijksoverheid.nl. Deze nieuwe maatregelen komen bovenop de bestaande coronamaatregelen. Het kabinet kijkt op 14 december hoe verder. 

Gebruik de CoronaCheck Scanner (QR-code)

Het coronatoegangsbewijs is op steeds meer plekken verplicht. Controleer met de CoronaCheck Scanner-app of uw bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs hebben. U moet het coronabewijs samen met het identiteitsbewijs controleren. Als u dit niet doet kunt u een boete krijgen. 

Heeft u buitenlandse bezoekers? Binnen de EU en in sommige andere landen geldt het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Bekijk welke landen bij het DCC zijn aangesloten.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche alle regels die gelden. Veiligheidsregio's kunnen extra maatregelen nemen.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand. Maak zelf afspraken met uw medewerkers over thuiswerken. 

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer, zoals goede ventilatie. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees meer over regels en maatregelen voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Voor sommige sectoren zijn aparte afspraken omdat thuiswerken niet kan. Bijvoorbeeld voor de bouw- en technieksector. Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden.

Een protocol is geen wet

Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Nieuw steunpakket coronacrisis

Er is nieuwe financiële steun voor bedrijven die direct worden geraakt door de coronamaatregelen. Zoals de horeca, culturele sector en de detailhandel. Lees per regeling of u weer of nog kunt aanvragen. Of lees hier verder voor een uitgebreid overzicht van de regelingen in het steunpakket

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

  Verwacht u in het 4e kwartaal van 2021 minimaal 30% minder omzet ten opzichte van het 4e kwartaal van 2019? Of het 1e kwartaal van 2020? U kunt Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen voor uw vaste lasten.

  Let op: de aangekondigde subsidie Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN) is vervangen door de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het subsidiepercentage is verhoogd van 85% naar 100%.

  Heeft u TVL gekregen en was uw omzet hoger dan verwacht? Dan heeft u misschien te veel geld ontvangen. U moet dan mogelijk (deels) TVL terugbetalen. Lees meer over TVL terugbetalen.

 • Tegemoetkoming in de loonkosten (NOW)

  Heeft u minimaal 20 procent omzetverlies? U kunt vanaf december de NOW 5 aanvragen voor de maanden november en december. Voor de NOW 5 gelden grotendeels dezelfde voorwaarden als voor de NOW 4. Het vergoedingstarief is weer 85 procent. Startende ondernemers die uiterlijk op 30 september 2021 zijn begonnen, kunnen een voorschot aanvragen.

  Definitieve berekening aanvragen

  U moet voor de NOW per aanvraagperiode zelf een definitieve berekening aanvragen bij UWV. Was uw omzet beter dan verwacht? Of is uw loonsom gedaald, dan moet u misschien de NOW (deels) terugbetalen. Als u niet op tijd een definitieve berekening aanvraagt, moet u het hele bedrag van het voorschot terugbetalen.

  Voor de 1e aanvraagperiode (maart t/m mei 2020) kon u tot en met 31 oktober 2021 de definitieve berekening aanvragen. Heeft u nog geen aanvraag gedaan? Dan stuurt UWV u een laatste herinnering. U krijgt dan nog tot en met 9 januari de tijd om uw aanvraag te doen.

 • Steun voor evenementen

  Kan uw evenement niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen? U kunt tot en met 31 december 2021 Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC) aanvragen om gemaakte kosten te vergoeden. Het subsidiepercentage is verhoogd naar 100%.

  Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan kunt u misschien Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) aanvragen.

  U kunt de subsidies tot en met 31 december 2021 aanvragen bij RVO.nl.

 • Ondersteuning voor de culturele sector

  Heeft uw culturele instelling financieel nadeel van de coronamaatregelen? De suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten wordt uitgebreid van 25% naar maximaal 55% van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling. De regeling is ook beschikbaar voor voorstellingen zonder vaste zitplaatsen.

 • Ondersteuning voor de sportsector

  Bij professionele sportevenementen mogen geen toeschouwers aanwezig zijn. U kunt compensatie aanvragen voor gemiste inkomsten uit kaartverkoop in de periode van 13 november tot 4 december. Hiermee kunt u ook seizoenkaarthouders tegemoetkomen. Ook komt er compensatie voor aanbieders van amateursport. 

 • Bijstand voor ondernemers (Tozo)

  U kunt geen Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) meer aanvragen. U kunt weer een beroep doen op de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Heeft u een Tozo-lening voor bedrijfskapitaal gekregen? Dan moet u deze terugbetalen.

  Tot 1 januari 2022 kunt u makkelijker Bbz aanvragen:

  • Gemeenten doen geen vermogenstoets.
  • U kunt met terugwerkende kracht van maximaal 2 maanden een Bbz-uitkering aanvragen. De gemeente bepaalt de hoogte van de Bbz-uitkering per kalendermaand (in plaats van per boekjaar).
 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

  U kunt geen Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) meer aanvragen bij uw gemeente. De laatste datum waarop u TONK kunt aanvragen kan verschillen per gemeente. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie.

  U betaalt de TONK alleen terug als uw uitkering een lening was. Lees meer over TONK terugbetalen.

Coronasteun terugbetalen

Heeft u financiële steun gekregen? Zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling. Sommige regelingen moet u terugbetalen. En als u een belastingschuld heeft, moet u die aflossen. Lees meer over coronasteun terugbetalen.

Belastingmaatregelen

Bijzonder uitstel van betaling

Het bijzonder uitstel van betaling is verlengd tot 1 februari 2022. Heeft u eerder bijzonder uitstel van betaling gekregen en uw schuld nog niet afgelost? Dan verlengt de Belastingdienst uw uitstel automatisch. Heeft u niet eerder om uitstel gevraagd of uw belastingschuld al afgelost, dan kunt u dit binnenkort alsnog aanvragen.

Heeft u bijzonder uitstel van betaling gekregen? Vanaf 1 oktober 2022 moet u uw belastingschuld gaan afbetalen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan.

Belasting over steunpakket regelingen

U betaalt geen belasting over de TOGS, TVL en TONK. De NOW-uitkering is wél belast.

Overige belastingmaatregelen

Enkele belastingmaatregelen lopen door tot 1 januari 2022. Zoals onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Er geldt een reisadvies per land. Check het reisadvies op Wijsopreis.nl.

Mondkapjes in ov en op luchthavens

Gaat u op reis? Een mondkapje is verplicht:

 • op het vliegveld
 • in vliegtuigen
 • in het openbaar vervoer (treinen, bussen, trams, metro)
 • op perrons en in stations, inclusief winkels op het station
 • in taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer

Werkbezoek naar het buitenland

Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

CoronaCheck-app voor reizen binnen de EU

Sinds 1 juli kunt u binnen de EU reizen met het coronabewijs in de CoronaCheck-app. Let op: de regels voor toegang, testen en quarantaine verschillen per land. Lees meer over het coronabewijs en reizen op Rijksoverheid.nl.

Vervoer van noodzakelijke goederen

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water.

Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.