Deze informatie is geplaatst door KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO)
De aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen raken veel ondernemers. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En welke maatregelen de overheid neemt om ondernemers te helpen.
Sinds 28 november gelden extra maatregelen om de coronabesmettingen te stoppen. De maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december.
De belangrijkste maatregelen zijn:
Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen van 28 november op Rijksoverheid.nl. Deze nieuwe maatregelen komen bovenop de bestaande coronamaatregelen. Het kabinet kijkt op 14 december hoe verder.
Het coronatoegangsbewijs is op steeds meer plekken verplicht. Controleer met de CoronaCheck Scanner-app of uw bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs hebben. U moet het coronabewijs samen met het identiteitsbewijs controleren. Als u dit niet doet kunt u een boete krijgen.
Heeft u buitenlandse bezoekers? Binnen de EU en in sommige andere landen geldt het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Bekijk welke landen bij het DCC zijn aangesloten.
Lees per branche alle regels die gelden. Veiligheidsregio's kunnen extra maatregelen nemen.
Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand. Maak zelf afspraken met uw medewerkers over thuiswerken.
Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer, zoals goede ventilatie. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Lees meer over regels en maatregelen voor werkgevers.
Voor sommige sectoren zijn aparte afspraken omdat thuiswerken niet kan. Bijvoorbeeld voor de bouw- en technieksector. Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden.
Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.
Er is nieuwe financiële steun voor bedrijven die direct worden geraakt door de coronamaatregelen. Zoals de horeca, culturele sector en de detailhandel. Lees per regeling of u weer of nog kunt aanvragen. Of lees hier verder voor een uitgebreid overzicht van de regelingen in het steunpakket.
Verwacht u in het 4e kwartaal van 2021 minimaal 30% minder omzet ten opzichte van het 4e kwartaal van 2019? Of het 1e kwartaal van 2020? U kunt Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen voor uw vaste lasten.
Let op: de aangekondigde subsidie Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN) is vervangen door de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het subsidiepercentage is verhoogd van 85% naar 100%.
Heeft u TVL gekregen en was uw omzet hoger dan verwacht? Dan heeft u misschien te veel geld ontvangen. U moet dan mogelijk (deels) TVL terugbetalen. Lees meer over TVL terugbetalen.
Heeft u minimaal 20 procent omzetverlies? U kunt vanaf december de NOW 5 aanvragen voor de maanden november en december. Voor de NOW 5 gelden grotendeels dezelfde voorwaarden als voor de NOW 4. Het vergoedingstarief is weer 85 procent. Startende ondernemers die uiterlijk op 30 september 2021 zijn begonnen, kunnen een voorschot aanvragen.
U moet voor de NOW per aanvraagperiode zelf een definitieve berekening aanvragen bij UWV. Was uw omzet beter dan verwacht? Of is uw loonsom gedaald, dan moet u misschien de NOW (deels) terugbetalen. Als u niet op tijd een definitieve berekening aanvraagt, moet u het hele bedrag van het voorschot terugbetalen.
Voor de 1e aanvraagperiode (maart t/m mei 2020) kon u tot en met 31 oktober 2021 de definitieve berekening aanvragen. Heeft u nog geen aanvraag gedaan? Dan stuurt UWV u een laatste herinnering. U krijgt dan nog tot en met 9 januari de tijd om uw aanvraag te doen.
Kan uw evenement niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen? U kunt tot en met 31 december 2021 Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC) aanvragen om gemaakte kosten te vergoeden. Het subsidiepercentage is verhoogd naar 100%.
Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan kunt u misschien Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) aanvragen.
U kunt de subsidies tot en met 31 december 2021 aanvragen bij RVO.nl.
Heeft uw culturele instelling financieel nadeel van de coronamaatregelen? De suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten wordt uitgebreid van 25% naar maximaal 55% van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling. De regeling is ook beschikbaar voor voorstellingen zonder vaste zitplaatsen.
Bij professionele sportevenementen mogen geen toeschouwers aanwezig zijn. U kunt compensatie aanvragen voor gemiste inkomsten uit kaartverkoop in de periode van 13 november tot 4 december. Hiermee kunt u ook seizoenkaarthouders tegemoetkomen. Ook komt er compensatie voor aanbieders van amateursport.
U kunt geen Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) meer aanvragen. U kunt weer een beroep doen op de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Heeft u een Tozo-lening voor bedrijfskapitaal gekregen? Dan moet u deze terugbetalen.
Tot 1 januari 2022 kunt u makkelijker Bbz aanvragen:
U kunt geen Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) meer aanvragen bij uw gemeente. De laatste datum waarop u TONK kunt aanvragen kan verschillen per gemeente. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie.
U betaalt de TONK alleen terug als uw uitkering een lening was. Lees meer over TONK terugbetalen.
Heeft u financiële steun gekregen? Zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling. Sommige regelingen moet u terugbetalen. En als u een belastingschuld heeft, moet u die aflossen. Lees meer over coronasteun terugbetalen.
Het bijzonder uitstel van betaling is verlengd tot 1 februari 2022. Heeft u eerder bijzonder uitstel van betaling gekregen en uw schuld nog niet afgelost? Dan verlengt de Belastingdienst uw uitstel automatisch. Heeft u niet eerder om uitstel gevraagd of uw belastingschuld al afgelost, dan kunt u dit binnenkort alsnog aanvragen.
Heeft u bijzonder uitstel van betaling gekregen? Vanaf 1 oktober 2022 moet u uw belastingschuld gaan afbetalen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan.
U betaalt geen belasting over de TOGS, TVL en TONK. De NOW-uitkering is wél belast.
Enkele belastingmaatregelen lopen door tot 1 januari 2022. Zoals onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.
Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.
Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.
U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).
Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.
Er geldt een reisadvies per land. Check het reisadvies op Wijsopreis.nl.
Gaat u op reis? Een mondkapje is verplicht:
Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.
Sinds 1 juli kunt u binnen de EU reizen met het coronabewijs in de CoronaCheck-app. Let op: de regels voor toegang, testen en quarantaine verschillen per land. Lees meer over het coronabewijs en reizen op Rijksoverheid.nl.
Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water.
Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).
Landelijk informatienummer: 0800-1351
Centraal advies- en informatiepunt
Veelgestelde ondernemersvragen over corona
Veelgestelde vragen over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers
Coronavirus: gevolgen voor zakendoenContact COVID-19 regelingen
Hulplijn van Ondernemend Nederland (ONL) en Instituut voor het Mkb (IMK): 088-9990000
Veelgestelde vragen over het coronavirus en internationaal ondernemen
Neem contact op met KVK