Databanken buitenlandse markten

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Bent u op zoek naar een nieuwe afzetmarkt in het buitenland, maar weet u nog niet precies welk land? Of zoekt u over een bepaald land informatie over wet- en regelgeving, het economisch klimaat of kansrijke sectoren?

Bekijk dan eens onze landeninformatie. Veel van deze informatie komt uit gerenommeerde databanken. Enkele van deze databanken kunt u zelf raadplegen. Voor andere heeft u inloggegevens nodig.

Economist Intelligence Unit (EIU)

Als Nederlands mkb-bedrijf raadpleegt u via RVO interactief en gratis de Country Commerce-rapporten van de Economist Intelligence Unit (EIU). Deze rapporten bevatten informatie over de lokale wet- en regelgeving voor investeren en zakendoen in ongeveer 50 landen.

Aanmelden in 2 stappen

 1. Staat u in het Nederlands handelsregister als mkb-bedrijf vermeld? Dan kunt u zich digitaal aanmelden om toegang te krijgen tot de rapporten. Hiervoor gelden de voorwaarden van de EIU.
 2. U ontvangt binnen 2 werkdagen een e-mail met uw inloggegevens. Hiermee kunt u de country commerce-rapporten inzien.

Let op: Per 1 januari 2022 heeft u via RVO geen toegang meer tot de databank van de EIU.

Gratis ITC Market Analysis Tools

Tot en met 31 december 2022 kunt u als Nederlandse ondernemer gratis gebruikmaken van de Market Analysis Tools van het International Trade Center (ITC). De Europese Unie stelt de marktanalyse tools tot die tijd kosteloos beschikbaar voor alle gebruikers binnen de EU.

Door u te registreren op het Market Analysis Tools Portal krijgt u toegang tot onderstaande databanken. U kunt zo zelf op zoek gaan naar de juiste exportlanden voor uw product. U krijgt ook inzicht in relevante handelscijfers, zakenpartners, investeringsmogelijkheden en de eisen voor toegang tot een bepaalde markt.

 • Export Potential Map voorspelt op basis van rekenkundige modellen welke markten de beste kansen bieden voor de export van specifieke goederen.
 • Trade Map geeft inzicht in handelscijfers (import en export) op productniveau en biedt de optie om verschillende landen met elkaar te vergelijken. Ook kunt u zien welke importeurs deze producten invoeren.
 • In Market Access Map leest u aan welke eisen u moet voldoen om toegang te krijgen tot een bepaalde markt voor uw product. Zo vindt u informatie over invoertarieven, handelsmaatregelen en de benodigde documenten en procedures. Ook kunt u verschillende landen met elkaar vergelijken.
 • Met de Rules of Origin Facilitator ontdekt u welke oorsprongsregels gelden wanneer u preferentiële tarieven wilt gebruiken. Ook leest u welke procedures er zijn om een certificaat van oorsprong te verkrijgen.
 • Investment Map is een databank met informatie en statistieken over directe buitenlandse investeringen (FDI) voor circa 115 landen.
 • Procurement Map biedt informatie over openbare aanbestedingen en contractgunningen.
 • Market Price Information geeft inzicht in recente marktprijzen van agrarische producten.

Op de website van het ITC vindt u een handleiding met meer informatie over deze marktanalyse tools.

German Trade & Invest (GTAI)

German Trade & Invest (GTAI) is het agentschap voor buitenlandse handel en investeringen in Duitsland. De website heeft Engelstalig nieuws en sectorrapporten over buitenlandse markten.

Centrum ter Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI)

Het Centrum ter Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI) biedt informatie over diverse sectoren in de Europese Unie. Doel hiervan is de import uit ontwikkelingslanden te stimuleren. Naast marktinformatie per land publiceert het CBI ook EU-regelgeving. Over diverse sectoren zijn rapporten beschikbaar waaronder:

 • agro- en voedingsmiddelenindustrie
 • consumentengoederen
 • elektronica
 • medische- en farmaceutische industrie
 • machines en apparatuur
 • textielindustrie

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.