Diensten importeren uit een EU-land

Deze informatie is geplaatst door KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Belastingdienst

In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van diensten en van personen. Als u een dienst afneemt uit een EU-land, is de kans groot dat de dienstverlener de btw naar u gaat verleggen. Als iemand de dienst komt uitvoeren, check dan of die persoon bij u in loondienst komt. En of hij de juiste vergunningen en diploma's heeft.

Vaak geeft u de btw aan

Vaak verlegt de dienstverlener de btw naar u. U krijgt dan een factuur zonder btw waarop staat dat de btw is verlegd. In dit geval berekent u de btw zelf en geeft u deze op in uw btw-aangifte. De btw die u betaalt, mag u bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als u recht heeft op btw-aftrek. U betaalt dan per saldo niets.

Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggen, betaalt u de buitenlandse btw. Deze btw kunt u vaak terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst komt u erachter wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener.

Check: wel of geen loondienst

Als iemand voor u de dienst uitvoert, checkt u of hij bij u in loondienst komt. Als dat niet zo is, huurt u een zzp'er in. U bent dan opdrachtgever en geen werkgever. Met een modelovereenkomst voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen.

Als u een artiest inhuurt, moet u misschien de artiestenregeling gebruiken. Dan moet u loonbelasting inhouden en betalen, maar geen premies volksverzekering.

Zorgdiensten importeren

Zorgdiensten die u importeert uit het buitenland, vallen onder de Nederlandse wetten en regels. Zorgverleners moeten aan de Nederlandse kwaliteitseisen voldoen. Zij moeten bijvoorbeeld geldige diploma's hebben en zich registreren in het BIG-register.

Tips voor importeurs

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de importwaarde van diensten uit EU-landen per kwartaal.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.