Diensten importeren uit een land buiten de EU

Deze informatie is geplaatst door KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Belastingdienst

U neemt een dienst af uit een land buiten de Europese Unie (EU). De kans is groot dat u de btw over deze dienst moet opgeven in uw btw-aangifte. Als iemand de dienst uitvoert, checkt u of die persoon bij u in dienst komt.

Vaak geeft u de btw aan

Vaak verlegt de dienstverlener de btw naar u. U krijgt dan een factuur zonder btw, waarop staat dat de btw is verlegd. In dit geval berekent u de btw zelf en geeft u deze op in uw btw-aangifte. De btw die u betaalt, mag u bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als u recht heeft op btw-aftrek. U betaalt dan per saldo niets. 

Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggen, betaalt u de buitenlandse btw. Informeer bij de buitenlandse belastingdienst of u die btw kunt terugvragen. Met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst komt u erachter wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener. 

Check: wel of geen loondienst

Als iemand de dienst voor u uitvoert, bepaalt u of hij bij u in loondienst komt. Als dit niet zo is, gaat u een zzp'er inhuren. Deze zzp'er moet dan een verblijfsvergunning hebben. Met een modelovereenkomst voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen. Als u een artiest inhuurt als zzp'er, moet u misschien de artiestenregeling gebruiken. Dan moet u loonbelasting inhouden en betalen, maar geen premies volksverzekering.

Zorgdiensten importeren

Zorgdiensten die u importeert uit het buitenland, vallen onder de Nederlandse wetten en regels. Zorgverleners moeten aan de Nederlandse kwaliteitseisen voldoen. Zij moeten bijvoorbeeld geldige diploma's hebben en zich registreren in het BIG-register.

Tips voor importeurs

  • Leg afspraken vast in een contract. Diensten die in Nederland worden uitgevoerd vallen onder de Nederlandse wetten en regels. Tenzij u met uw leverancier andere afspraken maakt.
  • Regel eventueel een garantstelling of garantverklaring voor de persoon die de dienst in Nederland komt uitvoeren. Hij kan dit nodig hebben voor een visum.
  • Moet de persoon die de dienst komt uitvoeren langer dan 3 maanden in Nederland blijven? Check dan of hij een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) heeft.
  • Verdiep u in de do's-and-dont's van het land waarmee u zakendoet.
  • Zorg dat u uw administratie op de juiste manier bijhoudt. Als u zakendoet binnen en buiten de EU, dan moet dat verschil blijken uit uw administratie.

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de importwaarde van diensten uit niet-EU-landen per kwartaal.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.