Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

Deze informatie is geplaatst door KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) | Belastingdienst

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. In dit overzicht vindt u de 10 belangrijkste stappen. Sommige van deze stappen kunt u gelijktijdig uitvoeren.

1. Onderzoek uw mogelijkheden en test uw kwaliteiten

U wilt ondernemer worden. Maar wat voor bedrijf wilt u starten? Wilt u een eigen winkel beginnen? Wat gaat u verkopen? Welke diensten gaat u leveren? En is ondernemen eigenlijk wel iets voor u? Kijk wat de mogelijkheden zijn voor uw toekomstige bedrijf, schrijf een ondernemingsplan en test uw ondernemerschapskwaliteiten. Zo krijgt u een indruk of een eigen bedrijf beginnen haalbaar is.

> Bekijk de video Onderzoek uw mogelijkheden en test uw kwaliteiten.

2. Verken de markt en bepaal uw strategie

Een eigen bedrijf beginnen vereist tijd en onderzoek. Zoek uit waarin u beter of anders bent dan uw concurrenten en bepaal hoe u de markt op gaat met uw product of dienst. Wat maakt uw eigen bedrijf anders? Waarin kunt u zich onderscheiden? Wie zijn uw klanten en wat willen ze? Doe marktonderzoek en bepaal uw strategie voor de komende jaren.

Wilt u weten hoeveel bedrijven in uw branche actief zijn in uw regio? Check het met de KVK Bedrijventeller.

> Bekijk de video Zet uw product of dienst in de markt.

3. Maak een financieel plan en kijk of u financiering nodig heeft

Om uw bedrijf van de grond te krijgen heeft u geld nodig. Met een financieel plan brengt u in kaart hoeveel u nodig heeft en waar u dat vandaan haalt. Ook krijgt u inzicht in de kansen van uw bedrijf. Zo kunt u vooraf inschatten of een onderneming starten voor u rendabel is.

> Bekijk de video Maak een financieel plan en zoek uit of u financiering nodig heeft.

Lees ook het Geldboek voor Ondernemers met praktische tips voor beheer van uw financiën.

4. Bedenk een unieke bedrijfsnaam

Voor uw KVK-inschrijving heeft u een bedrijfsnaam nodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen én maakt duidelijk wat u te bieden heeft. Kijk wel eerst of uw bedrijfsnaam nog niet bestaat.

> Bekijk de video Bedenk een unieke bedrijfsnaam.

5. Kies een rechtsvorm

Voordat u een eigen bedrijf start, heeft een juridische vorm nodig: een rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder andere uw aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen u moet betalen en of u fiscale voordelen krijgt. De beslistool Welke rechtsvorm past bij uw bedrijf laat zien welke rechtsvorm bij uw situatie past.

> Bekijk de video Kies een rechtsvorm.

6. Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen

Een administratie opzetten en bijhouden. Er zijn vast leukere dingen te bedenken. Maar als ondernemer bent u het wettelijk verplicht. Zorg dus dat uw administratie voldoet aan de eisen. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel belasting u moet betalen of hoeveel btw u terugkrijgt.

> Bekijk de video Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen.

7. Regel algemene voorwaarden en verzekeringen

Een onderneming starten betekent ook risico's nemen. Breng uw ondernemingsrisico’s in kaart, beperk ze zoveel mogelijk of dek ze zo goed mogelijk af. Bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vergeet ook uw pensioen niet. En met algemene voorwaarden maakt u direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten over en weer hebben.

> Bekijk de video Regel algemene voorwaarden en verzekeringen.

8. Voldoe aan alle wettelijke eisen

Er bestaan geen speciale diploma’s voor ondernemers. Wel moet u rekening houden met het volgen van specifieke cursussen of opleidingen voor het vak dat u uitoefent. Soms moet u als ondernemer ook aan bepaalde beroepseisen voldoen. U kunt ook te maken krijgen met eisen aan uw bedrijfsruimte. Bijvoorbeeld als u een bedrijf aan huis heeft. Mag dat wel volgens het bestemmingsplan? Kunt u uw bedrijf wel overal vestigen? Heeft u een apart bedrijfspand, is dat dan brandveilig, voldoet u aan de milieueisen en weet u welk afval u moet scheiden? Uw gemeente kan u helpen met het uitzoeken van de wetten en regels.

> Bekijk de video Voldoe aan de wettelijke eisen.

9. Schrijf uw onderneming in bij KVK

Klaar voor de officiële start van uw bedrijf? Dan moet u uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

> Bekijk de video Schrijf uw bedrijf in bij KVK.

10. Ga op zoek naar klanten

Hoe komt u aan klanten? Veel ondernemers vinden klanten via hun netwerk. Bekijk welke evenementen en bijeenkomsten er in uw regio zijn en bezoek netwerkbijeenkomsten. Bekijk hoe u meer omzet maakt. Blijf daarbij altijd alert op fraude en misleiding.

Bekijk de video Ga op zoek naar klanten.

Bekijk het webinar 'Heb ik een hobby of een bedrijf?'

Feiten en cijfers: hoeveel bedrijven worden er opgericht?

De grafiek toont het aantal oprichtingen van bedrijven in Nederland per kwartaal. Het aantal beginnende bedrijven is de laatste jaren toegenomen. In het tweede kwartaal worden de meeste bedrijven opgericht, in het vierde kwartaal het minste.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.