EU-verklaring aanvragen

Deze informatie is geplaatst door KVK

Bent u ondernemer in Nederland en wilt u uw bedrijf vestigen in een ander EU-land? Of gaat u daar opdrachten doen? Dan heeft u soms een vergunning nodig. Om die aan te vragen, moet u misschien (buitenlandse) diploma's hebben. Met een EU-verklaring hoeft dat niet. Lees hoe u een EU-verklaring aanvraagt bij KVK.

Wat is een EU-verklaring?

In de richtlijn 2013/55/EU is het vrije verkeer van werknemers en diensten binnen de EU-landen vastgelegd. U mag hierdoor een bedrijf beginnen en werken in een ander EU-land. Er kunnen per land wel bepaalde eisen gelden voor vergunningen en diploma’s. De eisen voor diploma’s zijn vaak anders dan in Nederland. Met een EU-verklaring hoeft u niet aan die eisen te voldoen. De EU-verklaring vervangt dan het diploma.

Werknemers of ondernemers uit een ander EU-land hebben in Nederland geen EU-verklaring nodig. Die mogen hier bijvoorbeeld werken en ondernemen zonder werkvergunning.

Check welke diploma’s u nodig heeft

Controleer welke (diploma)eisen er gelden voor uw beroep in een EU-land. Dat leest u op de website van de EU via de ‘Regulated Professions Database’. In deze database kunt u zoeken op beroep en land.

EU-verklaring aanvragen

U vraagt de EU-verklaring aan bij KVK per e-mail. Bij de beoordeling van een aanvraag kijkt KVK naar:

  • de werkzaamheden die u gaat doen
  • uw afgeronde opleidingen
  • uw werkervaring
  • het land van bestemming

De aanvraag kost € 93,80. Aanvragen kan via het e-mailadres eu-verklaringen@kvk.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling EU-verklaringen van KVK. 

Ervaringsverklaring aanvragen

Komt u niet in aanmerking voor een EU-verklaring omdat u een vrij beroep (niet gereglementeerd beroep) heeft? Dan kan een EU-land soms om een verklaring van uw werkervaring vragen. Ook die vraagt u via e-mail aan bij KVK. De aanvraag kost € 93,80. 

Check de lokale wetten en regels voor bedrijfsvestiging

In alle lidstaten van de Europese Economische Ruimte (EER: alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) mag u een bedrijf of dochteronderneming oprichten. De voorwaarden verschillen per land. Alle EU-landen hebben een Point of Single Contact website. Dit is een online contactpunt van de overheid voor ondernemers. U leest er bijvoorbeeld informatie over vergunningen en u kunt er veel online regelen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.