Goederen aangeven bij de Douane

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO)

Importeert of exporteert u goederen buiten de Europese Unie (EU)? Dan doet u aangifte bij de Douane. Lees hier meer over.

Importeert u uit een land buiten de Europese Unie (EU)? Of exporteert u naar een land buiten de EU? Dan moet u de goederen die u invoert of uitvoert, aangeven bij de Douane. Met uw aangifte berekent de Douane de invoer- of uitvoerheffingen. De Douane beoordeelt ook of er nog andere douanevoorschriften van toepassing zijn. Bijvoorbeeld voor veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM).

Digitaal aangifte doen

Bij de Douane doet u digitaal aangifte via het Aangiftesysteem AGS voor de import en export van goederen

Heeft u weinig ervaring met import en export? Dan kunt u de douaneaangifte het beste uitbesteden aan een vervoerder, logistiek dienstverlener of douane-expediteur. Als u regelmatig importeert of exporteert, dan kunt u zelf uw douaneaangiften doen. Neem hiervoor contact op met de Nationale Helpdesk Douane. U moet dan het volgende hebben:

EORI-nummer gebruiken

U moet het EORI-nummer (laten) gebruiken als identificatienummer als u contact heeft met de Douane. EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification nummer.

AEO-status aanvragen

De Authorised Economic Operator-status (AEO-status) is steeds meer een noodzakelijke vergunning in het internationale handelsverkeer. Hiermee tonen bedrijven aan dat ze onderdeel zijn van een veilige logistieke keten. U kunt een AEO-status aanvragen bij de Douane.

Handel binnen EU

Export naar andere EU-lidstaten heet intracommunautaire levering. Import uit andere EU-landen is een intracommunautaire verwerving. U hoeft dan geen aangifte bij de Douane te doen. Voor sommige producten, zoals drank of tabak, heeft u ook bij handel met andere EU-landen een EORI-nummer nodig.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.