Inschrijven bij KVK voor zzp'ers uit de EU

Deze informatie is geplaatst door KVK

Woont u in de Europese Unie en wilt u in Nederland (tijdelijk) zzp’er worden? Lees hier wat voor u geldt.

Als u als zzp’er in Nederland wilt werken, schrijft u zich in bij het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KVK). Wilt u korter dan 4 maanden aaneengesloten in Nederland ondernemen als zzp’er? Dan volgt u andere stappen dan als u voor langere tijd komt. Lees hieronder de stappen per situatie.

Andere regels voor zzp'ers uit België en Duitsland

Voor zzp’ers uit België en Duitsland gelden, afhankelijk van de activiteiten, afwijkende regels. Neem contact op met de KVK voor meer informatie via 088-5851585.

U wilt langer dan 4 maanden aaneengesloten in Nederland verblijven en werken als zzp’er

1. Ga op zoek naar een woonadres in Nederland

2. Registreer uzelf in de Basisregistratie Personen

Maak een afspraak bij de gemeente waar u woont. Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Laat u registreren in de Basisregistratie Personen. U krijgt daarna een burgerservicenummer (BSN). De inschrijving is gratis.

3. Registreer uw bedrijf in het Handelsregister bij KVK

Maak online een afspraak bij KVK. Doorloop de stappen in het digitale inschrijfformulier en vul daarbij uw bedrijfsgegevens in. Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar uw afspraak bij een KVK-kantoor. U mag uw woonadres gebruiken als zaakadres als u de activiteiten vanaf uw woonadres uitoefent.

Huurt, koopt of pacht u een bedrijfsruimte? Neem dan een getekend huur-, koop- of pachtcontract mee. 

De inschrijving van uw bedrijf in het Handelsregister kost éénmalig € 51,30.

U wilt korter dan 4 maanden aaneengesloten in Nederland werken als zzp’er

1. Zorg voor een Nederlands zaakadres

Gebruik bijvoorbeeld het adres van uw boekhouder of opdrachtgever. Vraag om een getekend document waarin de boekhouder of opdrachtgever toestemming geeft om zijn adres te gebruiken. Huurt, koopt of pacht u een bedrijfsruimte? Regel dan een getekend huur-, koop- of pachtcontract en neem deze mee tijdens uw inschrijving bij KVK (stap 3).

2. Registreer uzelf als niet-ingezetene

Als u maximaal 4 maanden in Nederland wilt werken als zzp’er (bijvoorbeeld voor een tijdelijke klus) maar niet in Nederland komt wonen, moet u zich inschrijven in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI). Zoek een gemeente met een RNI loket en maak een afspraak. Neem een geldig legitimatiebewijs mee. U geeft uw buitenlandse woonadres op. U krijgt daarna een burgerservicenummer (BSN). De inschrijving is gratis.

3. Registreer uw bedrijf in het Handelsregister bij KVK

Maak online een afspraak bij KVK. Doorloop de stappen in het digitale inschrijfformulier en vul daarbij uw bedrijfsgegevens in. Neem een geldig legitimatiebewijs naar uw afspraak bij een KVK-kantoor.

Neem ook een document mee dat uw buitenlandse woonadres aantoont. Bijvoorbeeld een uittreksel uit het bevolkingsregister van uw buitenlandse woonplaats. Of een gelegaliseerde kopie daarvan. U mag ook een origineel bewijs of gelegaliseerde kopie van een bank of een andere officiële instantie gebruiken waarop uw woonadres staat vermeld. Het document mag niet ouder zijn dan een maand. Het woonadres op het bewijsdocument moet hetzelfde adres zijn als waarmee u zich heeft ingeschreven bij het RNI-loket.

Let op: Als blijkt dat er geen bedrijfsactiviteiten meer zijn, beëindigt KVK uw registratie in het Handelsregister.

De registratie van uw bedrijf in het Handelsregister kost éénmalig € 51,30. 

Meldingsplicht voor zelfstandigen uit de EER en Zwitserland

Vanaf 1 maart 2020 geldt een meldingsplicht voor zelfstandigen uit landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland, die in Nederland een tijdelijke opdracht uitvoeren. Zij moeten in het Nederlandse online meldloket onder andere aangeven welke werkzaamheden zij gaan uitvoeren en in welke periode.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.