Internationale handelsgeschillen en arbitrage

Deze informatie is geplaatst door KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u een meningsverschil (geschil) met een buitenlandse handelspartner en komt u er samen niet uit? Er zijn manieren om een geschil op te lossen zonder tussenkomst van een rechter. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van arbitrage. Of misschien kan de plaatselijke Nederlandse ambassade bemiddelen.

Bemiddelen door de Nederlandse ambassade

Vraag of de Nederlandse ambassade u kan helpen met een oplossing voor uw geschil. De ambassade kent het land van uw handelspartner. En helpt bij het leggen van contacten met de juiste instanties. Misschien kan de ambassade ook voor u bemiddelen. Ambassades en consulaten moeten onpartijdig zijn en mogen alleen adviseren. Zij hebben geen machtsmiddelen om een regeling af te dwingen.

Een ambassade kan niet bemiddelen als:

Handelsgeschillen oplossen via arbitrage 

U kunt handelsgeschillen ook oplossen via arbitrage. Deskundigen (arbiters) beslissen dan in een conflict in plaats van een rechtbank. Arbitrage biedt voordelen vergeleken met een proces via een rechtbank:

  • het is goedkoper
  • het is minder formeel
  • het is meestal sneller
  • arbitrage-instanties hebben meestal meer specialistische kennis dan rechters
  • u kiest zelf welke instantie uitspraak doet en welke taal en welk recht van toepassing is
  • de uitspraak is vaak makkelijker uit te voeren

In veel landen bieden instellingen zoals de International Chamber of Commerce (ICC) arbitrage aan. Maar er zijn ook gespecialiseerde instituten die dat doen. Vaak hebben landen ook hun eigen arbitragewetgeving. Verdiep u daarom in de regels van het land waarmee u zakendoet.

Arbitrageclausule in een contract

U kunt in een contract een arbitrageclausule opnemen. In zo'n bepaling spreekt u met uw handelspartner af dat u een geschil voorlegt aan een arbiter en niet aan de rechter. U kunt dan ook een nationale of internationale arbitrage-instantie aanwijzen die uitspraak doet bij een geschil. Vaak nemen bedrijven in hun contract de ICC als arbitrage-instantie op. Zeker als ze gebruikmaken van een standaard modelcontract van ICC.

Strafrechtelijke gevolgen

Denkt u dat een handelsgeschil strafrechtelijke gevolgen heeft voor een in Nederland gevestigde (rechts)persoon? Dan is het verstandig een kopie van het dossier op te sturen naar de Nederlandse inspectiediensten die onderzoek mogen doen, zoals:

Het is aan de opsporingsdienst om te reageren op uw informatie.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.