Starten met een duurzame bedrijfsvoering

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO)

Met een duurzame bedrijfsvoering kunt u kosten besparen. Bijvoorbeeld door duurzame energie te gebruiken in plaats van gas of olie. U helpt zo ook mee aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Bovendien kan een duurzaam imago bijdragen aan het succes van uw bedrijf.

Wat is duurzaam ondernemen?

Bij duurzaam ondernemen gaat het om de balans tussen de 3 p’s: people, planet, profit. Dit betekent dat u in uw bedrijfsvoering rekening houdt met de effecten op uw werknemers, het milieu en de maatschappij. Het is een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Vaak bespaart u kosten als u investeert in duurzaamheid en energiebesparing.

Bepaal wat u duurzaam wilt doen in uw bedrijf

Bedenk welke duurzame onderwerpen voor u belangrijk zijn:

Vervoer

Met duurzaam vervoer kunt u uw CO2-uitstoot verkleinen. Denk aan elektrisch rijden of reizen met het ov. Ook kunt u het vervoer van uw medewerkers verminderen door thuiswerken te stimuleren.

Afval scheiden

U bent verplicht uw bedrijfsafval te scheiden. Bekijk met de Afvalwijzer voor bedrijven voor welk afval dit geldt. Beslis daarna of u nog extra afval wilt scheiden. Bijvoorbeeld om kosten te sparen of omdat u daarmee bijdraagt aan een beter milieu.

Inkoop

Bij duurzaam inkopen let u naast prijs en kwaliteit ook op sociale aspecten en milieuaspecten. Vooral als u producten koopt in het buitenland, is het goed om te kijken naar het productieproces.

Productie

Bij uw productie moet u zich houden aan milieuregels. Daarnaast kunt u slimmer omgaan met grondstoffen door circulair te ondernemen. Heeft u ideeën over bijvoorbeeld het verminderen of hergebruiken van afval? Dan kunt u hulp krijgen van het Versnellingshuis Nederland circulair!.

HR

Bij duurzaam personeelsbeleid kunt u denken aan goede arbeidsomstandigheden en het voorkomen van verzuim. Of aan een gezonde werkplek. Bied bijvoorbeeld sportmogelijkheden en fruit aan. Lees ook het praktijkverhaal over bewust personeelsbeleid van schoonmaakbedrijf Schone Zaak.

Huisvesting

U kunt uw bedrijfspand verduurzamen door milieubewuste bouwmaterialen te gebruiken en energie te besparen. Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan bent u verplicht om maatregelen te nemen voor energiebesparing. Ook moet u daarover rapporteren. Deze informatieplicht ligt vast in het Energieakkoord.

Verplicht Energielabel C voor kantoren vanaf 2023

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor minimaal het energielabel C of hoger hebben. Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Check daarom uw energielabel, zodat u tijdig maatregelen kunt nemen.

Kies voor duurzame energie

Met duurzame (hernieuwbare) energie bent u minder afhankelijk van aardolie, aardgas en steenkool. Dat kan dat fors schelen in uw energiekosten. Duurzame energie is de verzamelnaam voor energie uit natuurlijke bronnen. Denk aan:

Deze bronnen leveren elektriciteit, biogas en warmte. Of een combinatie daarvan.

Maak gebruik van financiële regelingen

De overheid stimuleert duurzaam ondernemen. Er zijn verschillende financiële en fiscale regelingen voor milieu-investeringen. Zoals:

Check de Subsidie- en financieringswijzer voor meer subsidies en regelingen.

Gebruik de Regeling Groenprojecten

U kunt groen sparen, groen beleggen of groen investeren met de Regeling Groenprojecten. Zo kunt u bijvoorbeeld goedkoop geld lenen voor projecten op het gebied van duurzaam bouwen, energiebesparing en duurzame mobiliteit. 

Regelhulp MKB Klimaatwerk

Met de regelhulp MKB Klimaatwerk checkt u welke maatregelen u kunt nemen om te voldoen aan het Klimaatakkoord. U krijgt ook advies over financiële steun van de overheid om de maatregelen uit te voeren.

Check hoe ver u bent met uw bedrijfsvoering

Structureel duurzaam ondernemen vraagt om veranderingen in uw bedrijfsvoering. Met de MVO start-scan kunt u checken hoe ver u bent met uw bedrijfsvoering. En welke stappen u nog meer op weg helpen naar een duurzame onderneming.

Sluit aan bij netwerken

  • Lees wat andere ondernemers zeggen over duurzaam ondernemen.
  • Maak kennis met Social Enterprise NL. Dit netwerk brengt sociaal ondernemers samen en helpt met kennis, ondersteunende programma’s en het vinden van de juiste financieringsvorm.
  • Laat u inspireren op het Klimaatplein om klimaatneutraal te ondernemen. U vindt hier diverse online tools en handige tips.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.