Transportverzekering

Deze informatie is geplaatst door KVK

Gaat er iets mis met uw producten tijdens het transport? De transporteur is niet altijd aansprakelijk (verantwoordelijk) voor de schade. Een transportverzekering dekt dit risico.

Waarom een transportverzekering?

Wanneer u producten laat vervoeren, loopt u risico. De producten kunnen bijvoorbeeld beschadigd of kwijt raken. Met een transportverzekering dekt u dat risico af. Transporteurs zijn maar tot een bepaald bedrag aansprakelijk voor schade aan goederen die ze vervoeren.

Soms is een vervoerder helemaal niet aansprakelijk voor schade. Bijvoorbeeld wanneer:

  • de vervoerder er niets aan kan doen (overmacht)
  • u de goederen slecht verpakt heeft
  • de goederen kwijtraken tijdens het vervoer
  • de goederen gestolen worden tijdens het vervoer

Maak afspraken over de risico’s tijdens transport

Maak met uw buitenlandse zakenpartner afspraken over wie wanneer verantwoordelijk is voor verlies, diefstal of schade. Gebruik hiervoor de ICC Incoterms®. Dat zijn standaard internationale leveringsvoorwaarden. Daarin staat wanneer het risico over gaat van verkoper naar koper.

Kiest u de ICC Incoterms® 2020 CIF (Cost insurance and freight) of CIP (Carriage and insurance paid to)? Dan moet de verkoper een transportverzekering afsluiten.

Sellers interest verzekering

Ontstaat de schade tijdens het deel van het transport waarvoor de koper aansprakelijk is? Maar wil de koper niet betalen voor de schade? Met een sellers interest verzekering kunt u zich als koper tegen dit risico verzekeren. Uw verzekering vergoedt dan de schade door beschadigde of verloren goederen.

Een sellers interest verzekering keert niet uit als de koper niet kan betalen. Daarvoor sluit u een kredietverzekering af.

Doorlopend of per zending verzekeren voor transport

Vervoert u regelmatig goederen? Sluit dan een doorlopende transportverzekering af. Al uw transporten zijn dan voor een vaste periode verzekerd tot een maximaal bedrag per zending. Vervoert u af en toe goederen? Sluit dan een verzekering per zending af.

Transportverzekering op maat

Wilt u een transportverzekering op maat? Bijvoorbeeld met extra dekkingen? Vraag informatie of advies aan de persoon die uw verzekeringen regelt (assurantietussenpersoon). Of aan uw verzekeringsmaatschappij. Ook expediteurs die aangesloten zijn bij de FENEX kunnen zorgen voor een goederentransportverzekering op maat.

Lees meer over andere verzekeringen bij internationaal ondernemen op KVK.nl.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.