Uw productie uitbesteden of outsourcen naar het buitenland

Deze informatie is geplaatst door KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

U wilt een deel van uw productieproces in het buitenland laten doen. Dat noemen we ook wel uitbesteden, outsourcen of 'Business Process Outsourcing (BPO)'. Het verplaatsen van werk naar lagelonenlanden kan loonkosten besparen. Ook zijn er soms andere voordelen. Bijvoorbeeld omdat er in Nederland niet genoeg kennis of personeel is. Waar moet u aan denken als u gaat uitbesteden?

Ga na of uw product geschikt is voor outsourcen

Kijk goed hoe uw product wordt gemaakt (bedrijfsproces) voordat u besluit om werk naar het buitenland te verplaatsen. De technische kennis of grondstoffen moeten wel beschikbaar zijn in het land waar u uw product wilt laten maken. Produceren in lagelonenlanden kan ook moeilijker zijn dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van taal- en cultuurverschillen. Ook kan het beschermen van uw intellectueel eigendom soms lastiger zijn in het buitenland.

Welke producten en diensten zijn geschikt om te outsourcen?

Voor sommige producten of bestellingen is veel personeel nodig om het werk uit te voeren. Dit werk is geschikt om uit te besteden. Zoals een grote partij herenpakken in Portugal laten naaien.

Minder geschikt om uit te besteden zijn uw kernactiviteiten. Dat zijn werkzaamheden waarmee u zich onderscheidt in de markt. Het ontwerp of patroon voor de herenpakken maakt u bijvoorbeeld wel zelf. Daarvoor komt een klant juist naar u.

Bij het outsourcen van diensten kunt u denken aan callcenters en IT-ondersteuning. De Filipijnen zijn daarvoor bijvoorbeeld interessant, door de lage loonkosten en de goede beheersing van de Engelse taal.

Zoek een productiepartner in het buitenland

Heeft u nog geen productiepartner of leverancier gevonden? Maak gebruik van het Enterprise Europe Network (EEN). Via dit professioneel netwerk met 600 organisaties in ruim 60 landen legt u snel en eenvoudig nieuwe internationale contacten. Of neem contact op met de adviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij helpen u graag een productiepartner in het buitenland te vinden. Ook het Centrum tot Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden (CBI) kan u helpen bij het leggen van contacten.

Kies voor offshoring of nearshoring

U kunt uw productie dichtbij of ver weg laten uitvoeren. Kiest u een productiepartner dichtbij, bijvoorbeeld in Oost-Europa? Dat wordt ook wel nearshoring genoemd. Voordelen van nearshoring zijn bijvoorbeeld kortere levertijden en kleinere taal- en cultuurverschillen.

Kiest u voor verder weg, bijvoorbeeld in China? Dat heet ook wel offshoring. De lonen in deze landen zijn vaak nog lager, waardoor u meer loonkosten bespaart. Andere kosten, zoals transportkosten, zijn vaak wel hoger.

Check de betrouwbaarheid van uw zakenpartner

Doe altijd goed onderzoek naar het bedrijf waar u mee gaat werken. Zo verkleint u de risico’s. Onderzoek bijvoorbeeld of uw zakenpartner in een buitenlands handelsregister staat ingeschreven. Of laat het bedrijf doorlichten door een handelsinformatiebureau.

Leg afspraken en aansprakelijkheid vast

Zorg dat u afspraken over uitbesteden schriftelijk vastlegt. Hoe zit het bijvoorbeeld met het intellectuele eigendom op uw product? En wie is er aansprakelijk voor eventuele schade die ontstaat door een gebrek aan uw product? Deelt u vertrouwelijke gegevens met uw zakenpartner? Denk dan aan een geheimhoudingsverklaring. Zorg voor een vast aanspreekpunt bij uw productiepartner. Zo houdt u de lijnen kort en duidelijk.

Importeer uw productie

Laat u werk buiten de EU doen en importeert u de geproduceerde goederen vervolgens in Nederland? Dan moet u aangifte doen bij de Douane en invoerrechten en Nederlandse btw betalen. Is er een handelsverdrag tussen de EU en het land waar u uw productie uitbesteedt? Dan betaalt u misschien minder of zelfs geen invoerrechten. Besteedt u uw productie uit binnen de EU? Dan geldt er vrij verkeer van goederen. U doet geen invoeraangifte bij de Douane, maar u krijgt wel te maken met btw.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.