Valutarisico's

Deze informatie is geplaatst door KVK

Wanneer u factureert in een andere munt dan de euro, bestaat het risico dat tussen facturering en betaling de koers van die munt wijzigt. Hierdoor loopt u misschien valutarisico. Valutarisico staat ook bekend als wisselkoersrisico. Wisselende koersen maken of breken uw winstmarge. Als u zakendoet met landen buiten de eurozone, bestaat de kans op valutarisico. De waarde van vreemde valuta kan fluctueren ten opzichte van de euro. Ontvangt of betaalt u bijvoorbeeld in Amerikaanse dollars, dan bestaat het risico dat de waarde van het bedrag in euro’s verandert. U heeft mogelijkheden om de negatieve effecten van koersschommelingen zo veel mogelijk tegen te gaan.

Valutarisico afdekken

Inventariseer de valutarisico’s binnen uw onderneming. Heeft u te maken met onacceptabele risico’s, zoek dan met uw bank naar een passende oplossing. Afdekken van valutarisico kunt u doen door:

1. Een valutaclausule in uw offerte op te nemen. U geeft in uw offerte aan dat u de verkoopprijs aanpast aan de valutakoers die geldt op het moment van de betalingsverplichting. U kunt hierbij een bepaalde bandbreedte aangeven, wat inhoudt dat pas wanneer de koerswijziging de bandbreedte overschrijdt, de clausule in werking treedt.

2. Onderstaande producten in te zetten:

  • Valutatermijntransactie

    Dit komt van pas als u in de toekomst een bedrag in vreemde valuta moet betalen of ontvangen. Met een valutatermijntransactie legt u de koers van de buitenlandse valuta nu al vast zodat u zeker weet welk bedrag in euro's u kwijt bent of ontvangt. Deze verzekering behoedt u voor verliezen als gevolg van koerswisselingen.

  • Valutaopties

    Een valutaoptie geeft u het recht tegen een bepaalde koers vreemde valuta te kopen. Dit is gunstig als de koers op het moment van betalen ongunstig is. Voor dit recht betaalt u een premie. Als de koers op het moment van betalen fors in uw voordeel is veranderd dan hoeft u deze optie niet te gebruiken. Een valuatieoptie dekt dus uw risico af, maar u profiteert indien de wisselkoers gunstiger uitvalt.

  • Vreemde valuta rekening

    Een vreemde valuta rekening houdt u naast uw normale eurorekening. Dit is handig als u regelmatig afrekent in dezelfde vreemde valuta. U bespaart zo het margeverlies tussen aan- en verkopen voor vreemde valuta en u hoeft geen uitzonderlijke termijntransacties te sluiten. Met een vreemde valuta rekening loopt u koersrisico. De tegenwaarde in euro is namelijk afhankelijk van de wisselkoers. U kiest zelf het moment waarop u eventueel uw saldo of een deel daarvan wilt inwisselen tegen euro’s (kan dus bij een gunstig koersverloop voordeel opleveren).

Informeer bij uw bank naar de producten die zij biedt om valutarisico’s te beperken. Uw bank kan u per product informeren over de voorwaarden, relevante aandachtspunten en kosten.

Tip

Maak gebruik van de koersconverter van GWK Travelex. In 2 klikken ziet u hoeveel uw euro waard is in andere valuta.

Handige links

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.