Aantal Scale ups gedaald in NL

Het aantal snelgroeiende Nederlandse bedrijven is vorig jaar gedaald, blijkt uit een jaarlijkse peiling van de Erasmus Universiteit (Eramus Centre for Entrepreneurship, ECE). Het betreft hier scale ups. In de definitie van ECE zijn dat bedrijven met meer dan 10 werknemers, die over de afgelopen drie jaar meer dan 20% per jaar gegroeid zijn.

Belangrijke boosdoeners van de stagnatie zijn een tekort aan personeel en kritische investeerders. De onderzoekers definiëren high-grow firms als bedrijven waar de omzet (en) of het aantal werknemers drie jaar of langer met minimaal 20 procent toeneemt. Die groep daalde het afgelopen jaar (het tweede jaar op rij) met ruim 4 procent naar in totaal 2605 bedrijven, vergeleken met 2720 bedrijven in 2020.

Het aantal startups dat de sprong maakte naar de categorie high-growth daalde met 16 procent. Ondanks de krimp blijven snelle groeiers een banenmotor, stellen de onderzoekers. De afgelopen drie jaar namen zij bijna 200.000 werknemers aan.

Wat verder opvalt is dat Nijmegen gelukkig in de top 10 van steden staat met scale ups, maar Arnhem helaas niet. Hier is dus nog werk te verrichten.

Bron: Erasmus Centre for Entrepreneurship

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.