Auke van Stralen: nieuwe aanvoerder Startclub Arnhem!

Auke van Stralen (53), de opvolger van firestarter Michiel van Drunen, is de nieuwe aanvoerder van Startclub Arnhem. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van innovaties en startups, heeft hij een scherpe visie op de toekomst van de club en zal zich de komende tijd inzetten om hét platform voor startende ondernemers in Arnhem nog verder te brengen. We spraken hem over zijn motivatie, doelen en visie in deze nieuwe rol.[/vc_column_text][vc_column_text]Auke woont sinds 2007 in Arnhem en heeft het naar eigen zeggen ontzettend naar zijn zin. “Ik heb Arnhem geleidelijk zien veranderen in een steeds meer innovatieve en ondernemende stad.” Het ondernemerschap heeft hij zelf ook first-hand mogen ervaren. Zo heeft hij al veel ervaring in het opstarten van nieuwe businesses in de wereld van de circulaire- en recyclingindustrie. “Ook heb ik zelf ondervonden hoe het is om een bedrijf te starten en hoe je de problemen die daarbij horen kan overwinnen.”

Van kraamkamer tot klaslokaal

Ook is hij verbonden geweest aan Rockstart, de ‘kraamkamer’ van startups in Amsterdam. Dit bedrijf maakt het idee van een startup haalbaar en schaalbaar, zodat het product succesvol naar de markt kan worden gebracht. Daarnaast heeft hij ook een onderwijzende rol. Zo geeft hij twee MBA programma’s over innovatie en innovatiemanagement. “Mijn betrokkenheid bij ondernemerschap en innoveren is erg groot. Het lijkt me ontzettend leuk deze kennis toe te gaan passen in mijn eigen stadje!”

De aantrekkingskracht van Arnhem

Een club als Startclub Arnhem moet volgens Auke wel een toegevoegde waarde hebben. “Het is een laag die alle bestaande initiatieven verbindt, ondersteunt en versterkt”, zegt hij. “Voor mij is het echter niet alleen een platform die bestaande startups in Arnhem verbindt, maar eentje die ook dusdanig aantrekkelijk kan worden dat ook bedrijven daarvoor naar Arnhem komen.” Dat is belangrijk voor business, maar ook voor de starter. “Het is belangrijk dat hier een klimaat is waarin starters voelen dat ze in een warm bad liggen en echt geholpen worden om verder te groeien.” Zo zegt Auke dat niet alleen Startclub Arnhem, maar ook de stad zelf met alle ondernemingen en initiatieven een goede basis biedt om starters verder te kunnen helpen. “En daarvoor is Startclub Arnhem een mooi begin.”

“Ik heb er buitengewoon veel zin in.”

De hulpbehoefte van starters in beeld

Auke heeft al goed voor ogen op welke gebieden hij extra gaat inzetten met Startclub Arnhem. “Mijn ervaring bij bedrijven is dat ze behoefte hebben aan hulp bij het vinden van klanten en financiering”, zegt Auke. “Vanuit die behoefte zou ik verder willen kijken.” In een enquête die door de clubleden is ingevuld is, bleek dat er ook behoefte is aan hulp bij netwerken. Juist deze thema’s wil Auke daarom aankaarten. “Zo wil ik antwoord bieden op vragen als: hoe kun je elkaar klanten bezorgen, hoe kun je elkaar toegang bieden tot financieringsmogelijkheden en hoe kun je elkaar voorzien van juridische en boekhoudkundige hulp.”

Missie, visie en doelen

Volgens Auke is het doel van Startclub Arnhem is tweeledig. “Enerzijds hopen we te bereiken dat een groter aandeel van de starters succesvol is en de onderneming voort kan zetten, en anderzijds willen we dat een aantal startups, scale-ups worden.” Dit zorgt tevens voor werkgelegenheid in Arnhem én een plek dat succesvolle bedrijven aantrekt en hopelijk behoudt. Wat daarvoor nodig is? Goede mensen! Auke: “Een bedrijf heeft gewoon een goed team nodig van goede mensen die divers en gemotiveerd zijn.” zegt Auke. “Daarvoor heb je ook een aantrekkelijke vestigingsplaats nodig. We moeten er dus voor zorgen dat Arnhem zijn aantrekkelijkheid behoudt en vergroot.”

Aan motivatie voor het bekleden van zijn nieuwe functie bij Startclub Arnhem ontbreekt het bij Auke in elk geval niet. “Ik heb er buitengewoon veel zin in”, zegt hij enthousiast. “Dit is een opdracht die aansluit bij al mijn competenties en ik ben blij dat ik dit in Arnhem mag doen, omdat dit écht mijn stad is. Ik ben dankbaar dat ik waarde kan toevoegen aan juist deze stad.”

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.