In Arnhem wordt afval binnenkort op waterstof ingezameld

Afvalinzamelaar PreZero haalt vanaf half september op bijzondere wijze afval op in Arnhem: met een emissievrije vrachtwagen op waterstof. Het initiatief is onderdeel van een Europees project, waarbij gemeenten, afvalinzamelaars en leveranciers in verschillende landen ervaring opdoen met het rijden op waterstof.

Europese milieueisen schrijven voor dat CO2- en fijnstofuitstoot bij afvalinzameling de aankomende decennia fors moet dalen. Hoe krijgen afvalinzamelaars dat voor elkaar? Het Europese project HECTOR (Hydrogen Waste Collection Vehicles in North West Europe) onderzoekt de mogelijkheden van waterstof op dit gebied.

PreZero rijdt de aankomende maanden rond in Arnhem met een waterstoftruck van fabrikant E-Trucks Europe, om de potentie van waterstof bij afvalinzameling te testen.

Waterstof tanken

De waterstoftruck rijdt deze maand al rond in Arnhem en wordt ingezet voor de inzameling van ondergrondse containers. Is de tank leeg? Dan wordt er bijgetankt bij het waterstoftankstation op de Westervoortsedijk in Arnhem. De afvalwagen beschikt over twee druktanks van 350 bar, die ieder 7,5 kilo waterstof met zich mee kunnen dragen. Dat staat gelijk aan ongeveer twee dagen aan afvalinzameling.

De afvalwagen beschikt over een brandstofcel die de waterstof omzet in elektriciteit. Met die die elektriciteit wordt de elektromotor aangedreven. Dit is een volledig emissievrij proces, waarbij water het enige ‘afvalproduct’ is.

Data ophalen

Het testen van de waterstoftruck moet een schat aan informatie opleveren. HAN Automotive Research uit Arnhem is verantwoordelijk voor de verwerking van alle data en de analyse ervan.

Bron: ChangeInc.

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.