Leg een stevige basis en begin bij je waarom.

Starten met je onderneming, eindelijk voor jezelf beginnen. Leg een stevige basis en begin bij je waarom. Soms gestimuleerd of gedwongen door de omstandigheden, een andere keer door de pure drang naar een eigen onderneming. Allemaal legitieme redenen. Maar hoe zorg je dat je er plezier in hebt en blijft houden? Op welke manier ga je je bedrijf succesvol maken? Waar draait het ‘zijn’ van ondernemer bij jou eigenlijk om? Waarom komt de klant bij jou? Wat is je motivatie, je waarom als ondernemer? Allemaal vragen om over na te denken en te beantwoorden.

Hoe zit het met je waarom, is deze helder?

Jouw belangrijkste reden om ooit voor jezelf te beginnen, heb je die helder? Probeer hem eens in 1 zin op te schrijven? Dat valt nog niet mee. Wat is je drijfveer, wat wil je betekenen voor je omgeving, wat gun je een ander. Ergens daar zou je waarom te vinden moeten zijn. Simon Sinek benoemt dit in wat hij omschrijft als de ‘gouden cirkel’. Hij claimt dat bedrijven die vanuit het waarom handelen succesvoller zijn en dat ze niet steeds hun visie hoeven te veranderen, of uit de gratie raken. Hij noemt daarbij vaak Apple als bedrijf dat vanuit die gedachte is opgericht.

Niet helder?

Nu kan het zo zijn dat je niet weet waarom je doet wat je doet als ondernemer. Het kan ook zo zijn dat je niet meer echt achter je toenmalige waarom staat. Sterker nog, misschien heb je gewoon het bedrijf van je vader of je moeder overgenomen. Maar zelfs als je je er niet bewust van bent waarom je dit werk doet, wanhoop dan niet.

Als jouw waarom eenmaal op zijn plek valt geeft dat een bepaalde rust. "Ja, dit is waar ik het voor doe, hier kan ik altijd op terugvallen als ik twijfel", kun je dan tegen jezelf zeggen, je maakt letterlijk steeds het begin bij je waarom. Daarmee verdwijnen niet ineens al je zorgen als sneeuw voor de zon, maar je kunt dat motto wel gebruiken als maatstaf voor toekomstige beslissingen of lastige dilemma’s waar je voor komt te staan. Rust geeft een mate van ontspanning en zorgt ervoor dat je vrij en autonoom kan kiezen waar je wel en niet in gelooft.

Hoe vind je je waarom?

Het kost wel even tijd om je waarom te vinden. Als je je motivatie niet kunt vinden is het slim om hierbij om hulp te vragen. Ga met gelijkgestemden een keer om tafel en betrek je levensverhaal en de keuzes in je ‘waarom’. Interview elkaar hier uitgebreid op, je zult merken dat jou motivatie echt wel te vinden is. Doe dit met personen die je echt vertrouwt en van wie je weet dat ze je erbij willen helpen. Je kunt hen hetzelfde bieden. Een alternatief is om dit met een businesscoach te ontdekken. Kies wat bij je past, vraag om hulp en schrijf je in voor een uurtje sparren met een coach van Startclub Arnhem.

Ga aan de slag met jouw waarom

In ons stappenplan vind je een handige video van bedenker van het Golden Circle Model en auteur van het boek "Begin met je Waarom" Simon Sinek waarin hij meer uitlegt over je waarom, waarmee jij vervolgens aan de slag kunt gaan.

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.