Jouw ondernemerspensioen in de onderneming vervalt

In mijn eerste en tweede blog schreef ik vol enthousiasme over de oudedagsreserve. Eén van de mogelijkheden die je als ondernemer hebt om je pensioen op te bouwen. Hoewel je op dit moment nog steeds gebruik kan maken van deze fiscaal gunstige manier van pensioenopbouw, gaat dit volgend jaar veranderen. De overheid heeft op 20 mei 2022 haar voorjaarsnota gepresenteerd. Daaruit blijkt dat je odernemerspensioen in de onderneming vervalt vanaf 2023. Daarom dit tussentijdse blog om je te vertellen wat er gaat veranderen.

Wat gaat er veranderen?

In de voorjaarsnota heeft de overheid belastingmaatregelen getroffen om de begrotingstekorten die door o.a. de Corona crisis zijn ontstaan in te perken. Eén van de maatregelen is het afschaffen van de mogelijkheid om binnen je onderneming pensioen op te bouwen, in de vorm van een oudedagsreserve.

Vanaf wanneer gaat dit wijzigen?
Dat is een hele goede vraag. De mogelijkheid om pensioen op te bouwen binnen je onderneming wordt per 1 januari 2023 afgeschaft.

Wat gaat dit voor jouw als ondernemer betekenen?

Over 2022 heb je nog de mogelijkheid om te sparen voor de oudedagsreserve. De wijze van berekening blijft hetzelfde zoals omschreven in het blog "Hoeveel pensioen mag ik sparen?".

Heb je in voorgaande jaren al pensioen opgebouwd in je oudedagsreserve?
Geen zorgen, in de voorjaarsnota staat vermeld, dat de tot 1 januari 2023 opgebouwde oudedagsreserve, op de gebruikelijke wijze mag worden afgewikkeld. Dit betekent dat wanneer je hiertoe besluit je de oudedagsreserve in jouw onderneming kan laten afnemen. De afname van jouw oudedagsreserve resulteert in winst voor jouw onderneming. Hierover ben je dus inkomsten belasting verschuldigd. Met het bedrag van jouw oudedagsreserve kun je vervolgens een lijfrente product bij een bank of verzekeraar aankopen. Het bedrag waarmee je de lijfrente aankoopt is fiscaal aftrekbaar van je inkomen.

Moet ik nu al in actie komen?

Nee, je hoeft niet nu direct in actie te komen. De plannen in de voorjaarsnota gaan voor wat betreft de oudedagsreserve gelden vanaf 1 januari 2023.

Wil je nu al wat meer weten of met mij in gesprek gaan over je opties? Neem dan gerust contact met me op

---------------------

Usnach Baauw is Startclublid, pensioenexpert en helpt met zijn eigen bedrijf Financial Planning Nederland ondernemers bij goed en helder pensioenadvies.

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.