Check met de OndernemersCheck eenvoudig of je belastingaangifte moet doen als ondernemer

Gefeliciteerd! Jij hebt je net ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Dan is het goed om te weten of je óók ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Want dat heeft onder andere gevolgen voor de manier waarop je je aangifte invult en de aftrekposten waar je gebruik van kunt maken. De OndernemersCheck van de Belastingdienst helpt jou hierbij.  

Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst ga je na of je aan de voorwaarden voor ‘Ondernemer voor de inkomstenbelasting’ voldoet. Door maximaal 20 meerkeuzevragen te beantwoorden op de fiscale ondernemersthema’s zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang krijg je een goede indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. En weet je wat dat voor jou betekent. Bijvoorbeeld of je gebruik kunt maken van aftrekposten en regelingen voor ondernemers.

Let op: ook als je géén ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel winst maakt, moet je over deze inkomsten belasting betalen. Dit vul je in de belastingaangifte in als inkomsten uit overig werk.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting? Vul je inkomsten in als ‘Winst uit onderneming’

Geeft de OndernemersCheck aan dat je als ondernemer aangifte moet doen? En wil je het proces snel en soepel doorlopen? De aangiftechecklist voor ondernemers kan helpen bij het doen van belastingaangifte. Na 6 checks bent je als ondernemer klaar voor de aangifte en weet je wat je moet doen.

Doe de OndernemersCheck bij een veranderende situatie

Als je situatie verandert, is het mogelijk dat je juist wel of niet meer wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Check daarom regelmatig of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld vlak voordat je de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting gaat doen.

Hulp bij belastingzaken

De Belastingdienst helpt je graag op weg. Ga voor meer informatie en hulpmiddelen voor startende ondernemers naar www.belastingdienst.nl/starters of volg gratis een webinar ‘Goede start met de Belastingdienst’.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met De Belastingdienst. Lees ook het blog over de BTW aangifte.

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.