De btw-aangifte: zo bereid je je goed voor

Als startende ondernemer kiest je er misschien voor om zelf de btw-aangifte te doen. Als ondernemer voor de btw doet je meestal vier keer per jaar aangifte, dus elk kwartaal. Met deze vijf tips bent je elk kwartaal klaar voor de btw-aangifte en -betaling.

  • Begin op tijd en doe altijd aangifte, ook als je het afgelopen kwartaal geen omzet hebt gedraaid. Twijfel je of je aangifte moet doen, bijvoorbeeld omdat je een vrijstelling voor de btw hebt aangevraagd? Check dan eenvoudig in het portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk’ of er een aangifte klaarstaat. Zo ja, vul de aangifte dan àltijd in.
  • Reserveer geld voor de belastingen en doe de betaling meteen na je aangifte. Wil je toch pas op het laatste moment je belastingen betalen? Plan je betaling dan in via internetbankieren.
  • Doe jouw aangifte via een online boekhoudpakket. Dan doe je de aangifte meteen vanuit je administratie, waardoor het minder tijd kost en het minder foutgevoelig is. Let wel op: je mag je aangifte maar één keer indienen. Ook al is dat met sommige boekhoudpakketten vaker mogelijk. Controleer dus goed of je niets vergeten bent voordat je de aangifte indient.
  • Toch iets vergeten? Vul dan geen tweede btw-aangifte in, maar kijk wat je in die situatie moet doen. Is de correctie 1.000 euro of lager, dan kun je dit opgeven in de aangifte over het vierde kwartaal. Is het bedrag hoger? Dan kunt je de correctie indienen via het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’.
  • Noteer de deadlines voor de btw-aangiften in uw agenda: 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober. Stel een paar dagen van tevoren een herinnering in. Doe je  aangifte per maand of per jaar? Kijk dan hier wat de deadlines zijn.

Kortgeleden bij de Kamer van Koophandel (KVK) ingeschreven?

Dan kan het zijn dat er nog geen btw-aangifte in ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ klaarstaat. Je ontvangt dan van de Belastingdienst jouw eerste btw-aangifteformulier op papier.

Hulp bij belastingzaken
De Belastingdienst helpt je graag op weg.  Ga voor meer informatie en hulpmiddelen voor startende ondernemers naar www.belastingdienst.nl/starters. Of volg gratis een webinar ‘Goede start met de Belastingdienst’.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met De Belastingdienst. Wil je meer tips & tricks leren van de Belastingdienst? Lees dan het vorige blog over welke kosten je wel en niet mag aftrekken.

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.