Is een inschrijving van je bedrijfsnaam bij de KvK voldoende voor het verkrijgen van merkrecht op die naam?

Dit is een vraag die onze partner AOMB vaak krijgt van ondernemers of zzp’ers en speciaal voor Startclub Arnhem hebben zij een blog geschreven. Lees vooral verder!😊

 

Is een inschrijving van je bedrijfsnaam bij de KvK voldoende voor het verkrijgen van merkrecht op die naam?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; het antwoord is nee. Met een inschrijving bij de KvK verkrijg je geen merkrecht op jouw bedrijfsnaam en/of logo.

Om een merk te beschermen moet het geregistreerd worden in een merkenregister. Bijvoorbeeld in de Benelux. Of in de EU, dan is het meteen beschermd in alle 27 landen van de Europese Unie. Een benaming, zoals een handelsnaam, kan een merk zijn. Maar ook logo’s, specifieke vormen of verpakkingen. En zelfs muziekfragmenten, geluiden en bewegingen.

De vraag die je jezelf kunt stellen is: vind ik het vervelend als iemand anders deze naam (of dit logo, etc.) gaat gebruiken? Of als ik er zelf mee zou moeten stoppen? Is je antwoord daarop bevestigend, dan is een merkregistratie eigenlijk bijna altijd een goed idee.

Met een merkregistratie krijg je namelijk een exclusief gebruiksrecht, kun je misbruik tegengaan en voorkomen dat je zelf met succes wordt aangesproken. Bovendien vertegenwoordigt het goodwill (= financiële waarde) en ook bij investeringen spelen merken vaak een belangrijke rol. Én je kunt het ® teken gebruiken. Dat geeft een professionele uitstraling en anderen zien dan meteen dat je merk geregistreerd is; het helpt misbruik voorkomen.

Drie grote verschillen tussen een handelsnaam en een merk

  1. Het handelsnaamrecht geeft alleen bescherming op een handelsnaam, de naam waaronder je je onderneming drijft in het economische verkeer. Een merkrecht gaat verder en kan een naam beschermen maar ook een logo, een vorm, een klank en een kleur. Én een merk kan bescherming bieden voor namen maar ook voor producten.
  2. Het handelsnaamrecht biedt in principe alleen regionale bescherming. Een merkrecht gaat verder en beschermt de hele Benelux, de hele EU of zelfs daarbuiten.
  3. De algemene positie van een merk is ruimer. Zo is het makkelijker handhaven op basis van een merk; vanwege territorium maar bijvoorbeeld ook vanwege de eerste 5 jaar waar gebruik niet verplicht is. Maar ook de mogelijkheden tot exploitatie van een merk zijn ruimer dan die ten aanzien van een handelsnaam.

Is je interesse gewekt, gaan er bellen rinkelen, en denk je: hier moet ik eigenlijk meer van weten?

Sluit je dan aan bij het webinar van 13 april over Merken, innovatie en IE. Dat zal gegeven worden door onze partner AOMB. Janneke Wilzing en Lotte Leek zullen de meest voorkomende vragen behandelen die (startende) ondernemers hebben over merken, IE en het beschermen ervan.

Klik hier om je direct aan te melden.

Direct contact opnemen met Janneke Wilzing, expert op het gebied van merkbescherming, kan natuurlijk ook. Welkom!

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.