Kleineondernemersregeling (KOR): zo weet je of de regeling voor jou interessant is

De kleineondernemersregeling (KOR) is er voor ondernemers met een structurele jaaromzet van € 20.000 of minder. Zij kunnen zich hiervoor zelf aanmelden en zijn dan voor minimaal drie jaar vrijgesteld voor de btw. Tenzij hun jaaromzet boven de € 20.000 komt. Ook als startende ondernemer kun je je voor de regeling aanmelden.

Of deelname interessant is, is voor iedere ondernemer anders. We zetten vier situaties op een rij:

Vier situaties om te beoordelen of de KOR interessant is

  • Je moet meer btw betalen dan dat je terugkrijgt.
    Dan kan de regeling interessant zijn! Krijg je vooral btw terug, dan is de regeling waarschijnlijk niet zo voordelig. Als KOR-deelnemer ben je namelijk vrijgesteld van btw, waardoor je ook geen btw meer kunt terugvragen. Houd ook rekening met eventuele besparingen in tijd en geld, doordat je geen btw-aangifte hoeft te doen.
  • Jouw jaaromzet is tijdelijk lager dan €20.000.
    Schat in of jouw jaaromzet de komende jaren óók onder de € 20.000 blijft. Is dat niet het geval? Dan is de kleineondernemersregeling minder interessant. Want als je de omzetgrens bereikt, vervalt je vrijstelling en gelden weer de reguliere btw-regels.
  • Je verwacht veel inkoopkosten en investeringen.
    Dan kan het gunstiger zijn om nog even te wachten met deelname. Doordat je als KOR-deelnemer vrijgesteld bent van btw, kun je ook geen btw meer aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. 

Voor ondernemers die twijfelen of zij voldoen aan de voorwaarden heeft de Belastingdienst het hulpmiddel ‘Kan ik gebruikmaken van de kleineondernemersregeling’.

Hulp bij belastingzaken

De Belastingdienst helpt je graag op weg. Ga voor meer informatie en hulpmiddelen voor startende ondernemers naar www.belastingdienst.nl/starters of volg gratis een webinar ‘Goede start met de Belastingdienst’.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met De Belastingdienst. Lees ook het vorige blog over hoe je een goeie administratie doet.

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.