Pensioen opbouwen als ondernemer: dat regel je zelf!

Je bent ondernemer, net gestart of al een aantal jaren. Als ondernemer ben je vooral op jezelf aangewezen. Je bent natuurlijk vooral bezig om jouw onderneming gezond te houden. Niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Eén van de dingen die op de lange termijn ook gaan spelen, is je pensioen. Want wat doe je als je wilt stoppen met werken? Heb je genoeg gespaard om rond te komen? Wanneer wil je stoppen? Het is belangrijk dat je hier op tijd over nadenkt. In dit blog geef ik tips en informatie over pensioen ondernemers.

Waarom nu al over pensioen nadenken? Ik ga nog lang niet stoppen...

Dit is een herkenbare reactie als ik over pensioen begin. Toch is het belangrijk om vroeg te gaan sparen voor jouw pensioen. Hiervoor zijn veel argumenten te bedenken. De belangrijkste vind ik zelf jouw wensen, dromen en doelstellingen en wat is er nodig om deze te bereiken. Maar één van de praktischere argumenten is, dat als je vroeg begint met sparen voor jouw pensioen, jouw gespaarde geld meer tijd heeft om meer op te gaan leveren.

Hoe bouw je pensioen op als ondernemer?

Pensioen opbouwen als ondernemer, hoe doe je dat? Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk helder te zijn over de term 'ondernemer'. Ik heb het dan over de ondernemer met een éénmanszaak, de ZZP'er en de VOF. Heb je een B.V. dan ben je natuurlijk aan het ondernemen, maar de regels voor pensioen voor de DGA van een B.V. zijn anders. Deze komen terug in een volgend blog.

Als ondernemer kun je op meerdere manieren pensioen opbouwen.

  1. Je kan geld opzij zetten op een spaarrekening in privé.
  2. Je kan als ondernemer pensioen in jouw eigen onderneming opbouwen.

Dit heet de oudedagsreserve.

Om een oudedagsreserve in jouw onderneming op te bouwen moet je in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent ondernemer volgens de definitie van de belastingdienst
  • Je voldoet aan het uren criterium
  • Je hebt aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW gerechtigde leeftijd bereikt.

Hoeveel je aan jouw oudedagsreserve mag toevoegen is wettelijk bepaald en er zit een maximum aan.

  1. Je kan ook kiezen om jouw pensioen op te bouwen in de privésfeer. Dat kun je doen in de vorm van een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrekening.

Ook hier geld een maximum wat je opzij kan zetten. Wanneer je ervoor kiest om pensioen op te bouwen in een lijfrente product, kun je gebruik maken van de jaarruimte. In sommige situaties heb je ook nog de mogelijkheid om over voorliggende jaren lijfrente te sparen. Dit heet de reserveringsruimte.

De jaar- en reserveringsruimte is een bedrag dat je kan sparen als aanvulling op werknemerspensioen, dus wanneer je een pensioentekort hebt. Als ondernemer heb je natuurlijk geen werknemers pensioen, dus kun je maximaal gebruik maken van de jaar- en of reserveringsruimte.

Welke keuze maak je om pensioen op te bouwen als ondernemer?

Welke keuze je maakt, is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Om je toch wat meer inzicht te geven, heb ik per punt de verschillen en risico’s opgesomd.

Ik kies voor zelf sparen in Box 3

In dit geval kun je ten alle tijden over jouw geld beschikken. Het nadeel is dat er geen extra fiscaal voordeel is. Bouw je veel vermogen op dan zul je belasting betalen in Box 3 als dit groter is dan € 50.650,-.

Ik kies voor een oudedagsreserve in mijn onderneming

Hierbij kun je gebruik maken van de fiscale voordelen. Het bedrag dat je aan je oudedagsreserve toevoegt kun je aftrekken van de winst. Hierover hoef je dus niet direct belasting te betalen. Dit doe je pas wanneer je jouw oudedagsreserve omzet in een uitkerende lijfrente. Daarnaast zit jouw opgebouwde oudedagsreserve in jouw onderneming. Je beschikt dus nog steeds over het geld.

Je loopt wel een risico. Wanneer je stopt met ondernemen. Zal de belastingdienst met je willen afrekenen over jouw laatste winst. Dit heet de stakingswinst. Jouw stakingswinst bestaat onder andere uit de opgebouwde oudedagsreserve. Het kan voorkomen dat nadat je bent gestopt met ondernemen er minder geld overblijft dan jouw oudedagsreserve. Dit heeft nadelige gevolgen. Je moet namelijk nog wel belasting betalen over jouw opgebouwde oudedagsreserve.

Ik kies voor een lijfrente product om pensioen op te bouwen

Ook in dit geval kun je gebruik maken van fiscale voordelen. De premie (jaar- of reserveringsruimte) die je betaalt is fiscaal aftrekbaar. Dit regel je bij de aangifte inkomstenbelasting.

De premies die je hebt geïnvesteerd staan vast op een geblokkeerd lijfrente product. Je hebt dus geen beschikking meer over dit geld, mocht je bijvoorbeeld een onvoorziene uitgave hebben.

Extra fiscaal voordeel

Wanneer je jouw oudedagsreserve of lijfrente in de privésfeer laat uitkeren op of na jouw AOW gerechtigde leeftijd, dan betaal je een lager belastingtarief in de eerste schijf. Hierdoor heb je een extra fiscaal voordeel. Je hebt immers aftrek genoten over een hoger tarief.

Hoe regel je dit nu allemaal?

Jouw pensioen kun je op veel manieren regelen. Je kan dit zelf regelen, of bijvoorbeeld via een pensioenadviseur.

Wil jij je vooral richten op je onderneming, maar heb je wel behoefte aan advies? Neem dan contact op met Financial Planning Nederland. Wij helpen je graag verder en kijken dan samen met jouw wat het beste bij jou past.

Over dit blog

Tot slot een kleine nabrander…

Met dit blog hoop ik pensioenbewustzijn bij ondernemers te vergroten. Zodat jij leert hoe je pensioen opbouwt als ondernemer. Omdat pensioen voor velen best complex is zal ik in de toekomst meerdere blogs schrijven over verschillende onderwerpen, zoals DGA pensioen. Ook zal ik in volgende blogs sommige onderwerpen verder uitdiepen.

Wil je meer ondernemerstips lezen? Kijk dan eens bij onze andere blogs.

---------------------

Usnach Baauw is Startclublid, pensioenexpert en helpt met zijn eigen bedrijf Financial Planning Nederland ondernemers bij goed en helder pensioenadvies.

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.