Op welke fiscale voordelen heb je als startende ondernemer recht?

Een bedrijf opstarten kost veel tijd en energie. Om startende ondernemers te helpen en ondernemerschap te stimuleren, heeft de Belastingdienst regelingen die belastingvoordelen opleveren. Twee belangrijke regelingen zijn de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Als je hier recht op hebt, mag je een extra bedrag aftrekken van jouw winst, waardoor je minder belasting betaalt. Op welke regelingen heb je recht?

Zelfstandigenaftrek

Om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Of je dat bent, hangt af van jouw situatie. Doe daarvoor de OndernemersCheck. Daarnaast moet je voldoen aan het urencriterium. Je voldoet hieraan als je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan jouw bedrijf besteedt. Voor het urencriterium mag je ook de tijd om van- en naar klanten te reizen en jouw administratie bij te houden meerekenen. De zelfstandigenaftrek mag je elk jaar toepassen en is, als je recht heeft op startersaftrek, een vast bedrag. Als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, dan heeft u recht op de helft van de zelfstandigenaftrek. In 2023 is de zelfstandenaftrek € 5.030.

Startersaftrek

Heb je recht op de zelfstandigenaftrek? Misschien heb je dan ook recht op de startersaftrek. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Je kunt hier niet onbeperkt gebruik van maken. Je mag de startersaftrek in de eerste vijf jaar van jouw onderneming maximaal drie keer toepassen én je moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo krijg je de startersaftrek alleen als je de zelfstandigenaftrek de afgelopen vijf jaar niet meer dan twee keer hebt gebruikt en je in die periode minimaal één jaar geen ondernemer bent geweest. Heb je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan heb je recht op de helft van de startersaftrek. In 2023 is de startersaftrek € 2.123.

Wat moet u doen als u recht heeft op de zelfstandigenaftrek en/of startersaftrek?

Bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting krijgt u een aantal vragen om te bepalen of u recht heeft op deze fiscale voordelen. Mocht u er recht op hebben dan wordt het fiscale voordeel automatisch afgetrokken van uw winst. Wil u meer informatie over fiscale voordelen voor starters? Lees dan hoofdstuk 5.3 van het Handboek Ondernemen.

Check regelmatig hoe je ervoor staat

Om gebruik te maken van belastingvoordelen is het belangrijk dat je regelmatig checkt hoe je ervoor staat. Voor de zelfstandigenaftrek moet je bijvoorbeeld aan het urencriterium voldoen. Als je er pas bij uw aangifte inkomstenbelasting achter komt dat je het urencriterium niet haalt, kun je niet meer bijsturen. Houd jouw gewerkte uren voor je bedrijf daarom goed bij en check regelmatig hoe je ervoor staat. Doe dat ook als er iets verandert in jouw bedrijfssituatie.

 Hulp bij belastingzaken

De Belastingdienst helpt je graag op weg. Ga voor meer informatie en hulpmiddelen voor startende ondernemers naar www.belastingdienst.nl/starters of volg gratis een webinar ‘Goede start met de Belastingdienst’.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de Belastingdienst. Lees ook het vorige blog over de Kleine Ondernemersregeling (KOR).

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.