Welke kosten mag je wel en niet aftrekken voor jouw bedrijf?

Als ondernemer maak je altijd kosten. Als je de kosten voor zakelijke doeleinden maakt, zijn het aftrekbare kosten die je van jouw opbrengst mag aftrekken. Hierdoor wordt het bedrag waar je belasting over moet betalen lager. Dat is handig! Daarom is het van belang goed bij te houden wat voor soort kosten je maakt en waarom. Maar hoe zat het ook alweer? Wanneer zijn kosten zakelijk en hoe zit het met kosten die voor een deel privé zijn en voor een deel zakelijk?

Zakelijke kosten

Zakelijke kosten zijn de kosten die je maakt om jouw werk uit te kunnen oefenen en de kosten die rechtstreeks betrekking hebben op je onderneming. Voorbeelden hiervan zijn de huur van een bedrijfsruimte of de kosten voor boeken die je voor jouw vak moet lezen. Hoeveel kosten je voor je bedrijf maakt, is aan jou als ondernemer. Wel moet je aan de Belastingdienst voor de inkomstenbelasting duidelijk kunnen maken dat je de kosten in verband met jouw onderneming hebt gemaakt. Daarom is het belangrijk dat je kosten goed vastlegt in je administratie. In hoofdstuk vier van het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst lees je wat er allemaal bij een goede administratie hoort.

Kosten met zowel een zakelijk als privé karakter (gemengde kosten)

Je mag niet álle zakelijke kosten in één keer van je opbrengst aftrekken. Dit mag alleen als kosten betrekking hebben op het jaar waarover je de aangifte doet. Denk bijvoorbeeld aan de huurkosten van het pand waarin jouw onderneming gevestigd is. Heb je daarentegen een laptop gekocht, dan maak je hier meerdere jaren gebruik van en neemt de waarde elk jaar af. In dat geval moet je de kosten verspreid over meerdere jaren aftrekken. Voor afschrijven gelden wettelijke termijnen. Ook vooruitbetaalde kosten die betrekking hebben op meerdere jaren, kun je niet direct in één keer aftrekken. Wil je meer informatie over het aftrekken van zakelijke kosten? Lees dan hoofdstuk 5.1 van het Handboek Ondernemen.

Hulp bij belastingzaken

De Belastingdienst helpt je graag op weg. Ga voor meer informatie en hulpmiddelen voor startende ondernemers naar www.belastingdienst.nl/starters of volg gratis een webinar ‘Goede start met de Belastingdienst’.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met De Belastingdienst. Meer tips & tricks leren van de Belastingdienst? Lees dan ook het blog over je administratie doen.

Subscribe To Our Newsletter

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.