Hoe werkt een faillissement (verloop & procedure)

Deze informatie is geplaatst door KVK

Uw onderneming heeft financiële problemen. Als u uw schulden niet meer kunt betalen gaat u failliet. Of u wordt toegelaten tot de schuldsanering. Lees wat er gebeurt bij een faillissement.

Wanneer gaat u failliet?

Als u zelf geen betalingsafspraken meer kunt maken met schuldeisers, kan de rechtbank u failliet verklaren. De rechter benoemt een curator die alle beslissingen en uw geldzaken van u overneemt. Voordat de rechter beslist, moet er faillissement aangevraagd zijn. U kunt dit zelf doen, maar iemand die nog geld van u krijgt kan dit ook doen.

Verloop faillissement

Uw faillissementsaanvraag

U kunt zelf uw faillissement aanvragen. Of uw schuldeisers vragen uw faillissement aan. Als u zelf schuldeiser bent, kunt u het faillissement van uw klant aanvragen. Lees hier alles over de faillissementsaanvraag. Bent u het niet eens met de uitspraak. Dan kunt u met hulp van een advocaat in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.

Naar de rechter

De rechter bepaalt of de faillissementsaanvraag terecht is. U kunt zich tijdens de zitting verdedigen (verweren). Dat kan als u aanwezig bent of met een schriftelijk ‘verweer’. U kunt bijvoorbeeld bewijzen dat u uw schuldeisers toch kunt betalen. Of u kunt een aanvraag doen voor schuldsanering. Als het faillissement eenmaal is uitgesproken kunt u geen aanspraak meer maken op schuldsanering.

Bewaarfase

Uw faillissementsaanvraag is goedgekeurd. U kunt nu niets meer doen. Alle beslissingen voor uw bedrijf worden genomen door de curator. De curator controleert de administratie en al uw bezittingen.

Opheffing door gebrek aan baten

Als u te weinig bezittingen heeft om zelfs de kosten voor een curator en de administratie voor het faillissement te betalen dan eindigt hier het faillissement. De schulden blijven bestaan. In de toekomst kunnen schuldeisers zich alsnog melden om schulden op te eisen.

De verificatiefase

De curator heeft uw bezittingen gecontroleerd en beschreven. In een verificatievergadering bekijkt de curator uw schulden en doet een voorstel aan de schuldeisers. De schuldeisers stemmen over het voorstel.

Einde faillissement

Schuldeisers gaan akkoord: einde faillissement

De schuldeisers gaan akkoord (faillissementsakkoord) met het voorstel van de curator. Dan moet de rechtbank dit goedkeuren, dit heet de homologatie. Keurt de rechter het voorstel goed dan eindigt uw faillissement. U betaalt uw schulden zoals de curator dit heeft afgesproken in een ‘uitdelingslijst’. Wie wat krijgt, hangt af van de rangorde van schuldeisers.

Schuldeisers gaan niet akkoord: uitspraak insolventie

De schuldeisers of de rechtbank gaan niet akkoord met het voorstel van de curator. Dan spreekt de rechter insolventie uit. Dat wil zeggen dat u niet kunt betalen. Uw bezittingen worden verkocht om uw schuldeisers te betalen.

Aansprakelijkheid bij schulden

Als u failliet bent, kan het zijn dat u met uw eigen geld de (overgebleven) schulden moet betalen. Dan wordt er beslag gelegd op uw privévermogen zoals uw koophuis, bezittingen of auto. Lees wanneer u met uw eigen geld aansprakelijk bent.

Doorstart na faillissement

Een faillissement hoeft niet het einde te zijn van uw bedrijf. Misschien kunt u een doorstart maken. Soms is voortzetting tijdens een faillissement ook mogelijk.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

Deze informatie is geplaatst door:
Gepubliceerd op:

Start succesvoller bij Startclub Arnhem

Netwerk
Ontmoet allerlei interessante mensen bij onze events.
Coaching
Ga aan de slag met de hulp van ervaren ondernemers.
Kennis
Start slimmer, gebruik onze kennisbank vol met tips & tricks!
Werkplekken
Huur voordelig een werkplek op één van onze aangesloten locaties.